Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Kostol sv. Jakuba obnovia z dotácií rezortu kultúry

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Románsky kostol rekonštruujú už štyri roky po etapách, pričom najskôr boli realizované opravy strechy, neskôr celého interiéru a exteriéru.

Štvrtok na Ostrove 24. júla (TASR) – Románsky kostol sv. Jakuba vo Štvrtku na Ostrove bude obnovený z dotácií Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom na rok 2018. Kostol sa tak zaradí medzi viaceré farnosti rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi v dunajskostredskom a galantskom okrese, ktoré taktiež dostali príspevky na obnovu svojich farností. Schválené dotácie sú však menšie, ako farnosť požadovala, spolu dostane 30.000 eur.

Ako pre TASR uviedol farár Farnosti Štvrtok na Ostrove Robert Masicza, „prvou etapou bolo rozobratie a historický výskum, to už máme za sebou a hradili sme to z vlastných prostriedkov. Teraz druhou etapou je reštaurovanie organovej skrine, čo je tento rok." Ako dodal, tretia etapa predstavuje reštaurovanie maliarskej výzdoby interiéru južnej prístavby – klenotnice. Opravy musia byť pritom realizované pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

Na druhú etapu reštaurovania organovej skrine žiadali 25.935 eur, odsúhlasili im 10.000 eur. Na tretiu etapu reštaurovania maliarskej výzdoby interiéru južnej prístavby – klenotnice žiadali 41.705 eur a získali 20.000 eur. Prijímateľ dotácie je povinný pri jej použití dodržať ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní.

Románsky kostol sv. Jakuba obnovujú už štyri roky po etapách, pričom najskôr boli realizované opravy strechy, neskôr celého interiéru a exteriéru. Z dotácií Ministerstva kultúry SR chcú opraviť renesančnú klenotnicu, prístavbu kostola s originálnymi renesančnými freskami na stenách a posledné vybavenie mobiliáru, ktorým je organ. Kostol sa snažia propagovať aj cez sociálne siete, hlavne facebookovú stránku farnosti, pričom vzrastá i záujem turistov o návštevu pamiatky. Farára záujem teší, nakoľko na tento románsky skvost sa dlhé roky zabúdalo. Zo staršieho grantu získali aj dotácie na historický park, ktorý budú v najbližšej dobe taktiež obnovovať.

Románsky kostol sv. Jakuba vo Štvrtku na Ostrove sa tak zaradil medzi deväť rímskokatolíckych a evanjelických farností v dunajskostredskom a galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

Pôvodný kostol bol jednoloďový s plochým stropom, dvoma vežami a apsidou, ktorá bola v 14. storočí nahradená polygonálnym presbytériom. Pôvodne jednoloďový priestor kostola zmenili vložením dvoch stredových stĺpov na dvojloďový. Súčasne bola pristavaná aj severná bočná loď a k južnej veži dvojpodlažná prístavba štvorcového pôdorysu. Na západnom priečelí sa nachádza vzácny románsky ústupkový portál, ktorého tympanón je ozdobený reliéfom v tvare trojlístka lemovaného ozdobným ornamentom – diamantovaním.