Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Študenti a seniori budú v Trnave hrabať spolu lístie

Sad Antona Bernoláka v Trnave. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Akciu podporuje mesto Trnava, primátor Peter Bročka prisľúbil dodať potrebné pomôcky a náradie.

Trnava 21. novembra (TASR) – Ochrániť pagaštany v trnavskom Parku Antona Bernoláka pred rozmnožovaním škodcu ploskáčika chcú študenti a učitelia biológie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity. Na štvrtok 22. novembra sa podujali zorganizovať dobrovoľnícku akciu na hrabanie opadnutých listov zo stromov. Oslovili aj členov Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí v rámci podpory medzigeneračného vzdelávania a spolupráce prisľúbili pomoc.

"Všetky pagaštany sú v promenáde napadnuté ploskáčikom pagaštanovým. Je to motýľ, ktorého larvy požierajú listy pagaštanov, a tým sa vytvára riziko, že pri viacročnom opakovanom napadnutí môže dôjsť k odumieraniu starších stromov. Účinnou ochranou proti prezimujúcim kuklám je sústavné vyhrabávanie listov a ich kompostovanie vo vopred pripravenej jame, v ktorej sa zalievajú vápenným mliekom," informovala prorektorka univerzity Viera Peterková.

Zraz dobrovoľníkov je o 10. hodine za Bernolákovou bránou pri ihrisku Guliver. Všetci záujemcovia sú vítaní. Akciu podporuje mesto Trnava, primátor Peter Bročka prisľúbil dodať potrebné pomôcky a náradie.