Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Startup centrum pri TU pomáha študentskej firme doktoranda

Ilustračné foto Foto: TASR

Bez takejto podpory by bolo fungovanie jeho firmy zložitejšie.


Košice 8. augusta (TASR) - Pobyt v Startup centre pri Technickej univerzite v Košiciach oceňuje doktorand Pavol Kaleja, ktorý založil študentskú firmu zameranú na projekciu pozemných stavieb. Hovorí, že bez takejto podpory by bolo fungovanie jeho firmy zložitejšie z dvoch základných dôvodov.

"Prvým sú vybavené priestory kancelárií a zasadačiek, ktoré nám veľmi pomohli z hľadiska nízkej správnej réžie firmy. Druhým dôvodom je technika, ktorú máme vďaka Technickej univerzite k dispozícii a tu hovoríme o technike za státisíce eur," vysvetlil pre TASR Kaleja. Firma od Startup centra navyše získava zadarmo právnu a ekonomickú podporu od skúsených mentorov. "Je to tiež dôvod, prečo vnímam pobyt v Startup centre ako veľmi efektívny."

Kaleja založil svoju firmu Vizualizačky.sk s kolegami - bývalými spolužiakmi. Majú projekčné štúdio, ponúkajú projektové dokumentácie a venujú sa aj interiérovému dizajnu. Využívajú inovatívnejšie prístupy spracovania virtuálnej reality v rámci procesu projektovania. "Náš zákazník nevidí výkresy, schémy, on vidí vymodelované virtuálne prostredie prostredníctvom okuliarov na prezentovanie virtuálnej reality. Pracujeme s technológiou skenovania pohybov. Projektujeme napr. rodinný domček, s tým, že klient sa s nami v tomto prostredí prechádza a môže si presúvať nábytok, vníma dispozičné riešenie, proporcie priestoru, osvetlenie," vysvetlil.

Podľa neho zákazník-laik nemá šancu predstaviť si zo skice, aká je veľká izba, ako je riešený interiér. Jeho firma ponúka zároveň dynamické vizualizácie, kde sa ľudia vedia pohybovať a vnímať priestor ako softvérové riešenie zaujímavé pre developérov. "Človek vie mať zážitok z prostredia, ktorý sa absolútne blíži k realite a tá stavba pritom nemusí vôbec stáť."

Kalejova firma vďaka Startup centru mohla už od začiatku využívať kancelárske priestory a zasadačky na stretnutia s klientmi vybavené modernou technikou, tiež priestory laboratórií na celej Technickej univerzite. "Boli pre nás organizované prezentácie rôznych firiem a podnikateľov, ktorí nám aj ponúkli spoluprácu, napr. spomeniem Microsoft. Za veľmi efektívne vnímam tiež pravidelné informovanie nášho tímu o každej aktivite (konferencia, súťaž, prednášky), ktorá by nás mohla zaujímať," zakončil Kaleja.