Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V Šintave pomenovali Námestie Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla

Na snímke arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch odhaľuje popisnú tabuľu s novým názvom námestia počas slávnostného zhromaždenia pri príležitosti pomenovania námestia a odhalenia pamätníka najvýraznejším osobnostiam tajnej cirkvi na Slovensku - Silvestrovi Krčmérymu a Vladimírovi Juklovi, v obci Šintava 10. septembra 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na slávnosti sa zúčastnili aj podpredsedovia Národnej rady SR Ján Figeľ a Erika Jurinová, trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, bratislavský pomocný biskup Mons.

Šintava 10. septembra (TASR)) - V obci Šintava v okrese Galanta dnes slávnostne pomenovali námestie po Silvestrovi Krčmérym a Vladimírovi Juklovi, osobnostiach katolíckeho disentu a protikomunistického odboja. Informoval o tom TASR kancelár a hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Tibor Ujlacký.

Na slávnosti sa popri predstaviteľoch obce vedených starostom Miroslavom Holičkom, zúčastnili aj zástupcovia miestnej a územnej samosprávy, podpredsedovia Národnej rady SR Ján Figeľ a Erika Jurinová, trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko a predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. Počas slávnostného zhromaždenia pri farskom kostole sv. Martina odzneli príhovory starostu obce, trnavského arcibiskupa, podpredsedu Národnej rady SR a predsedu Správnej rady ÚPN. "Všetci svorne spomínali na život a dielo Krčméryho a Jukla, a vyjadrili obdiv a poďakovanie vedeniu obce za významný čin, ktorým sa Šintava stala prvou a zatiaľ jedinou obcou na Slovensku, ktorá bude mať námestie nesúce meno oboch generálov tajnej cirkvi," priblížil hovorca s tým, že na slávnostnom premenovaní námestia prečítali aj pozdravný list prezidenta SR Andreja Kisku.

Zhromaždenie vyvrcholilo slávnostným odhalením tabule označujúcej námestie a požehnaním pamätníka. Program slávnosti za účasti aj obyvateľov obce Šintava kultúrnymi vystúpeniami spestrili deti miestnej materskej a základnej školy.

Fotogaléria: V Šintave pomenovali Námestie Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla


Bohatý program

Na snímke popisná tabuľa s novým názvom námestia, ktorú ohhalili počas slávnostného zhromaždenia pri príležitosti pomenovania námestia a odhalenia pamätníka najvýraznejším osobnostiam tajnej cirkvi na Slovensku - Silvestrovi Krčmérymu a Vladimírovi Juklovi, v obci Šintava 10. septembra 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
"Po skončení slávnostnej časti pokračoval program v miestnom pastoračnom centre vedeckou konferenciou organizovanou Ústavom pamäti národa o živote a diele V. Jukla a S. Krčméryho. Prednášajúcimi boli prítomní členovia bývalého katolíckeho disentu. Obom osobnostiam bola v tom čase venovaná aj hodina vyučovania v miestnej Základnej škole," uviedol Ujlacký. Dodal, že slávnostný deň v Šintave sa ukončí v miestnom farskom chráme sv. Martina podvečernou sv. omšou a následnou verejnou projekciou dokumentárneho filmu o živote a diele Krčméryho a Jukla.

S. Krčméry a V. Jukl boli v 50-tych rokoch odsúdení na vyše desaťročné tresty za organizovanie náboženských krúžkov. Po návrate z väzenia sa opätovne tajne zapojili do organizovania náboženského života na Slovensku. Počas normalizácie stáli pri zakladaní samizdatových časopisov, podpisových akciách za náboženskú slobodu, organizovaní Sviečkovej manifestácie v roku 1988 a veľkých pútí 80-tych rokov v Šaštíne, vo Velehrade a v Nitre. S návrhom na pomenovanie prišiel miestny občan Ján Šimulčík. „Ide o vzdanie úcty týmto dvom slovenským osobnostiam. Obaja sa zaslúžili významnou mierou o pád totality na Slovensku,“ povedal.