Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Seredi po 17 rokoch opäť ožíva letné kino

erb Serede Foto: mesta-obce.sk

Seredské letné kino začali rekonštruovať v januári tohto roka, prostriedky mesto získalo v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013.

Sereď 12. septembra (TASR) – Presne 17 rokov po poslednom filmovom predstavení otvoria v Seredi v sobotu 13. septembra zrekonštruovaný amfiteáter. Hľadisko s 1672 sedadlami privíta divákov slávnostného programu Spolu nám to ladí, ktorý Seredčania pripravili v rámci projektu Umenie bez hraníc s družobným mestom Tišňov.

Seredské letné kino začali rekonštruovať v januári tohto roka, prostriedky mesto získalo v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013. Celkové náklady sú vo výške 210.525 eur, mesto sa podieľa piatimi percentami vo výške 10.285 eur. Finančný príspevok Európskej únie bol určený na úhradu prác pri rekonštrukcii javiska, hľadiska, elektroinštalácie a komunikácií, mesto platí za obnovu premietacej kabíny, pokladníc a osadenie monitorovacích kamier. Tie považuje radnica za dôležité, areál totiž od roku 1997 chátral a postupne bol devastovaný. V danom roku zastupiteľstvo, ako TASR informoval viceprimátor Serede Ľubomír Veselický, rozhodlo o zatvorení pre nízku návštevnosť a nerentabilnosť prevádzky. Kino predtým fungovalo od roku 1958, otvorili ho ako 500. amfiteáter vtedajšej Československej socialistickej republiky. Posledné premietanie sa uskutočnilo 13. septembra 1997.

"Popri filmových predstaveniach plánujeme robiť v letnom kine minimálne päť koncertov ročne," uviedol Veselický. Radnica sa zaoberá aj myšlienkou spoločného otvorenia i ukončenia školského roka pre základné školy, vidí tam priestor pre usporiadanie prvomájových osláv, hodového jarmoku, slávností na záver leta. Plány s revitalizáciou areálu ešte neukončila, v budúcom roku plánuje rekonštruovať šatne a vybudovať pevné sociálne zariadenia v zadnej časti amfiteátra. "Veľkosť disponibilného priestoru umožňuje vybudovanie ďalších možných zariadení, umožňujúcich oddych najmä v letných mesiacoch. S vlastníkom susednej reštaurácie sme rokovali o prepojení objektov," informoval Veselický.

Amfiteáter v Seredi vybudovali v areáli, ktorý prináležal k seredskému kaštieľu. Aj kaštieľ mesto postupne revitalizuje. V súčasnosti podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy Regionálneho operačného programu na rekonštrukciu jeho centrálnej časti. Celkové výdavky sú 2,49 milióna eur, mesto by projekt spolufinancovalo piatimi percentami vo výške 124.000 eur.