Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Premávka kompy cez prívodný kanál VDG je obnovená

Na snímke kompa vo Vojke nad Dunajom Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Prievozná loď BD Vojka, ktorá preváža kompu s motorovými vozidlami, bicyklami a osobami na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) je dnes od 20.00 h opäť v prevádzke.

Vojka nad Dunajom/Kyselica 25. mája (TASR) – Prievozná loď BD Vojka, ktorá preváža kompu s motorovými vozidlami, bicyklami a osobami na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG), medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, je dnes od 20.00 h opäť v prevádzke. TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.

"Kompa bola odstavená od nedeľňajšieho (24.5.) rána. Dôvodom odstávky bol vysoký prietok vody, vodohospodári namerali 3900 m3 za sekundu. V súčasnosti prietok nedosahuje ani 3000 m3/s," informoval hovorca.

Pripomenul, že premávka kompy sa na danom úseku musí vždy z bezpečnostných dôvodov zastaviť, ak je prietok vody pred elektrárňou vyšší ako 3500 m3 za sekundu. Kompa ostáva v prístave aj v prípade vlnobitia. Ak je výška vlny nad 120 centimetrov, dopravné plavidlo je mimo prevádzky. Veternosť ovplyvňuje tiež premávku. Ak nárazy vetra presahujú 15 metrov za sekundu, je to dôvod na odstavenie prievoznej lode BD Vojka.