Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Pre hluk z diaľnice nepočuť na pohreboch v Zavare kňaza

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Nadmerným hlukom od diaľnice trpí viacero ulíc Zavara, obec je na rovine a tak sa rozširuje do ďaleka.

Zavar 6. apríla (TASR) – Po viac ako roku od prísľubu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a. s., že začne pripravovať v obci Zavar pri Trnave protihlukovú stenu, zaujala spoločnosť k veci iné stanovisko. Upustila od prípravy projektovej dokumentácie, nakoľko zistila, že je potrebné preložiť vysokonapäťové elektrické vedenie. To by niekoľkonásobne hodnotu celej stavby zvýšilo a tak deklaruje, že chce nájsť alternatívne riešenie protihlukovej ochrany obce pri diaľnici D1. Za NDS to uviedla Andrea Jančovičová v odpovedi na otázku aktivistky, obyvateľky Zavara a iniciátorky petičnej akcie z roku 2015 Zuzany Moncmanovej.

Moncmanová, ako informovala TASR, sa na NDS obrátila s otázkou, v akom štádiu je príprava výstavby steny, nakoľko NDS predtým avizovala, že v prvom polroku 2017 by sa malo ukončiť výberové konanie na dodávateľa projektovej dokumentácie. V odpovedi zaznel argument nečakaného zistenia potreby prekládky a zastavenia celého procesu. Náhradné riešenie za protihlukovú stenu NDS vidí v zabezpečení vegetačnej zelene alebo v znížení rýchlosti na D1 v danom úseku.

"Sme z toho sklamaní a ja osobne to považujem za výhovorku. Doteraz nikto o vysokom napätí nehovoril, až kým prišiel čas realizácie," povedal pre TASR starosta Zavara Rudolf Baroš. NDS podľa jeho slov zaradila Zavar do druhej vlny budovania protihlukovej steny, v prvej vlne boli susediace Vlčkovce, ktoré už túto ochranu proti hluku od premávky na diaľnici vybudovanú majú. Zavar sa podľa starostu začal v tejto veci ozývať už pred rokmi, NDS nikdy nevyvinula, ako uviedol, vlastnú iniciatívu smerom k obci a vždy iba reagovala na podnety. Takým bola až požiadavka merania hluku, ktoré opakovane dokázalo v lokalite pri D1 hodnoty nad prípustnou normou. Toto zistenie viedlo napokon spolu s podnetom občanov k prísľubu výstavby protihlukovej steny.

Nadmerným hlukom od diaľnice trpí viacero ulíc Zavara, obec je na rovine a tak sa rozširuje do ďaleka. "Počas pohrebov na cintoríne nepočuť, čo hovorí kňaz," opísal situáciu starosta. Mrzí ho, že obce pri novších úsekoch diaľnic dostávajú protihlukovú ochranu takmer automaticky a Zavar, ktorý tým trpí už tridsať rokov, "zase odpinkli".