Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Piešťanskí poslanci nedopriali primátorovi zvýšenie platu o 1000 eur

Primátor Piešťan Miloš Tamajka, archívne foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ako dôvod uvádzali napríklad neplnenie jeho volebných sľubov, malý rozvoj mesta, nevhodnú personálnu politiku na radnici, netransparentné verejné obstarávanie, finančné strety.

Piešťany 16. decembra (TASR) – Poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva nesúhlasili s návrhom na zvýšenie platu primátora Miloša Tamajku. Ako dôvod uvádzali napríklad neplnenie jeho volebných sľubov, malý rozvoj mesta, nevhodnú personálnu politiku na radnici, netransparentné verejné obstarávanie, finančné strety, preto sa rozhodli návrh stiahnuť z programu zasadnutia zastupiteľstva.

Primátorovi tak zostáva plat na úrovni 2552 eur, v návrhu na zvýšenie sa uvádzalo 40 percent, čo by predstavovalo zhruba 1000 eur.

Tamajka sa na štvrtkovom (15.12.) rokovaní mestského parlamentu nezúčastnil zo zdravotných dôvodov. Poslanci k bodu diskutovali takmer hodinu, kým odsúhlasili poslanecký návrh na stiahnutie materiálu. V úvode rozpravy zástupca primátora Michal Hynek povedal, že primátorov plat je na úrovni platov niektorých starostov obcí Piešťanského okresu a tie majú aj menej než 2500 obyvateľov. Navrhol tajné hlasovanie k bodu, aby poslanci "mali slobodnú vôľu sa vyjadriť a nepodliehali tlakom".



Neprešiel však ani tento návrh. Poslanec Jozef Beňačka hovoril o strate sebakritiky zo strany primátora a jeho zástupcu a poslanec Remo Cicutto o veľmi zlom načasovaní návrhu. "Viem sa vžiť do jeho situácie," povedal, nakoľko v uplynulom období sám ako primátor zažil návrh na zníženie svojho platu práve od vtedajších poslancov Tamajku a Hyneka.

Poslanci nakoniec súhlasili s návrhom, že sa k zvýšeniu platu primátora vrátia po vyhodnotení rozpočtu, realizácii niektorých investícií a po rozhodnutí, čo bude s piešťanským letiskom, kde je mesto akcionárom a veriteľom.