Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Po 100 rokoch odhalia vo Veľkom Grobe pamätník padlým v 1. sv. vojne

Veľký Grob Foto: FB Richard Lukscheider

Na november je naplánované odhalenie štyri metre vysokého pomníka s 37 menami mužov, ktorí položili svoje životy vo vojnovom konflikte rokov 1914 až 1918.

Veľký Grob 2. augusta (TASR) – Po 100 rokoch od skončenia sa prvej svetovej vojny budú mať v obci Veľký Grob v okrese Galanta pamätník padlým rodákom. Na november je naplánované odhalenie štyri metre vysokého pomníka s 37 menami mužov, ktorí položili svoje životy vo vojnovom konflikte rokov 1914 až 1918.

Myšlienka pripomínať si obyvateľov obce, ktorí bojovali za Rakúsko-Uhorsko, sa zrodila zhruba pred rokom, prišiel s ňou historik Juraj Červenka. Jeho manželka Ivana Červenková, rodáčka a rovnako historička, je autorkou pripravovanej monografie obce. Pri spracúvaní dejín Veľkého Grobu sa venovala aj tomuto obdobiu. Povedal to pre TASR koordinátor projektu postavenia pamätníka Rudolf Ženiš. "Idea pomníka je však stará už 90 rokov. V roku 1928 sa naši predkovia chystali takto pripomínať si padlých. Snaha troskotala na neschopnosti dohodnúť sa, kde bude pamätník stáť. Či pred evanjelickým alebo katolíckym kostolom. Záujem bol na oboch stranách," uviedol Ženiš.

V počiatku oslovil obecné zastupiteľstvo a starostu Viliama Riga. "Projekt podporili a vyčlenili v obecnom rozpočte potrebnú čiastku," povedal Ženiš. Zdôraznil, že väčšia časť prípravy a realizácie postavenia pomníka sa deje na báze dobrovoľnosti a sponzorstva. "Padlo rozhodnutie, že najvhodnejším miestom pre pamätník je parčík pred evanjelickým kostolom. Naši hasiči a tiež členovia združenia Búda team, a aj niekoľko jednotlivcov miesto upravili, sponzorsky bola osadená dlažba chodníka," dodal Ženiš. Stačilo pritom podľa neho oprášiť nerealizovaný projekt revitalizácie z roku 2008.

Červenková pátrala po padlých mužoch z Veľkého Grobu v análoch Vojenského historického archívu. Ako vojaci v 72. pešom pluku a 13. honvédskom pešom pluku boli nasadení v bojoch najmä v Rusku a Taliansku. Väčšina z nich padla na východnom fronte v Haliči a na území Ruska. Najmladší z nich bol 20-ročný Juraj Vozár a najstarší bol Ján Vozár, ktorý zahynul vo veku 45 rokov. Ženiš sa zase pustil do pátrania v obci. "Dali sme výzvu, oslovoval som ľudí, rozniesli sme letáky, aby sa prihlásili tí, ktorým v rodine niekto vo vojne zahynul alebo vedia k tomu niečo povedať. Odozva bola veľká, ozvali sa mnohí, samozrejme, väčšinou starší ľudia," uviedol Ženiš. Takto dali dohromady 37 mien.

V súčasnosti sú v etape príprav. Obyvateľ obce Ľudovít Tomašovič ponúkol, že pomník vyhotoví a postaví sponzorsky. Navrhol aj jeho vzhľad, ktorý je v historizujúcom štýle. Plán je odhaliť pomník na 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny, teda 11. novembra.