Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Otváraciu omšu novény bude v Trnave celebrovať nuncius Mario Giordana

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Novéna v trnavskej bazilike je pripomenutím mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663.

Trnava 29. októbra (TASR) – Mottom tohtoročnej Trnavskej novény - deväťdňového cirkevného sviatku na počesť Trnavskej Panny Márie je výzva Poď za mnou a buď milosrdný. Novéna, na ktorej sa tradične zúčastňujú tisícky veriacich z celého Slovenska, sa bude konať v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave od 13. do 21. novembra. V tomto roku je tematicky spätá s Rokom zasväteného života, s blížiacim sa Svätým rokom milosrdenstva a pripravujúcim sa rokom mladých – Krakov 2016.

Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár baziliky zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Otváraciu slávnostnú omšu v piatok 13. novembra o 18. hodine bude celebrovať apoštolský nuncius v Slovenskej republike Mario Giordana. V sobotu 14. novembra sa uskutoční aj tradičný mládežnícky program s polnočnou omšou. V nedeľu 15. novembra bude po omši o 9.30 hodine nasledovať procesia s obrazom Trnavskej Panny Márie ulicami Trnavy. Omšu bude sláviť gréckokatolícky mukačevský eparchiálny biskup z Užhorodu Milan Šášik, koncelebrovať bude trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz. Na záver 21. novembra bude celebrantom omše sekretár Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne arcibiskup Cyril Vasiľ a vtedy prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára späť do bočnej kaplnky.

Denne sa počas novény uskutoční päť omší, kazateľmi hlavných o 18. hodine budú provinciáli reholí a iné známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku i vo svete. Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy na TV LUX. Omša pre maďarsky hovoriacich bude v sobotu 21. novembra o 11.30 hodine, jej hlavným celebrantom bude jágerský arcibiskup Csaba Ternyák. Informoval hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík.

Novéna v trnavskej bazilike je pripomenutím mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Obraz Bohorodičky dal namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky.