Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Novozvolená primátorka Skalice zložila slávnostný sľub

Skalica - archívne foto Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Mestský parlament v Skalici prešiel výraznou obmenou, keď z 19 poslancov zostalo na svojich miestach iba osem.

Skalica 28. novembra (TASR) – Nová primátorka Skalice Anna Mierna zložila v stredu spoločne so zvolenými poslancami na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve (MsZ) slávnostný sľub. Poslanec Vladislav Horňák sa zo zastupiteľstva ospravedlnil a tak zložilo poslanecký sľub iba 18 poslancov.

Mestský parlament v Skalici prešiel výraznou obmenou, keď z 19 poslancov zostalo na svojich miestach iba osem. Piati bývalí nekandidovali a až šiesti neuspeli vo voľbách. Výraznejšie uspeli ženy, keď sa oproti dvom poslankyniam rozšírili ich rady na päť. Do lavíc zasadne 13 nezávislých poslancov, traja poslanci sú za koalíciu SDKÚ-DS, OKS, Starostovia a nezávislí kandidáti a KDH, dvaja poslanci sú za zoskupenie OĽaNO, SaS a NOVA, jeden za stranu Doma dobre.

Poslanci po slávnostnom sľube zvolili členov mestskej rady a mandátovej a návrhových komisií pri MsZ. Nedohodli sa na zložení komisií, ktoré majú fungovať pri MsZ ako napríklad komisie pre ekonomiku, správu majetku a pôdohospodárstvo alebo komisie pre vzdelávanie, mládež a šport. Tie tak neboli ustanovené. Poslanec Milan Roman podal pozmeňujúci návrh, aby zastupiteľstvo zvolilo zástupcov do jednotlivých komisií, ale návrh neprešiel. "V zmysle usmernenia ministerstva vnútra sa majú komisie zvoliť na ustanovujúcom zasadnutí. A aj vzhľadom na proklamovanú transparentnosť primátorky a snahu o zapojenie verejnosti do rozhodovacích procesov, ktoré vo svojom prejave naznačila, by malo byť záujmom ich ustanoviť čo najskôr. Preto ma prekvapilo, že tento návrh neprešiel," uviedol k situácii s ustanovením komisií Roman.

V závere určili plat novej primátorky. Tá sa vzdala možnosti zvýšenia platu, ktoré poslancom umožňovalo navŕšenie tabuľkovej mzdy až o 60 percent. To znamená, že Mierna bude mať od 1. decembra podľa platného zákona plat vo výške 2,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, čo je 2681 eur. "Skalica je moderným mestom, centrom Záhoria, v ktorom sa snúbi história s inováciami. Vážim si dôveru, ktorú mi ako prvej žene Skaličania historicky dali. Mojim cieľom bude transparentnosť a otvorenosť. Máme veľké rezervy, v hodnotení INEKO sme až na 113. mieste, preto musíme začať fungovať efektívnejšie. Aj preto som v rámci šetrenia odporučila, aby sa môj plat skladal iba zo základnej časti, ktorá náleží primátorovi bez navŕšenia," uviedla Mierna.

Sľub poslancov zložil bývalý primátor Ľudovít Barát, ktorý bude najbližšie štyri roky pôsobiť ako poslanec MsZ. Skalica zatiaľ nemá vymenovaného zástupcu primátora. "Zatiaľ sa k tejto téme nebudem vyjadrovať," odpovedala Mierna na otázku, kto bude zástupcom primátora.

Najbližšie mestské zastupiteľstvo v Skalici sa uskutoční 12. decembra a najdôležitejším materiálom bude odsúhlasenie rozpočtu na rok 2019.