Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

O niekoľko dní začnú napúšťať Kunovskú priehradu

Na archívnej snímke letné prázdniny na vodnej nádrži Kunov pri Senici. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V 50-ročnej histórii vodného diela išlo o druhé vypustenie pre revíziu objektov a technologických častí.

Senica 7. októbra (TASR) - Dvojročné obdobie, kedy bola Kunovská priehrada pri Senici bez vody, sa čoskoro skončí. Vodu do vodnej nádrže začnú vodohospodári napúšťať 26. októbra.

V 50-ročnej histórii vodného diela išlo o druhé vypustenie pre revíziu objektov a technologických častí. V priebehu rokov 2015 až 2017 boli postupne odstraňované nánosy bahna z dna nádrže, sedimentačnej prednádrže a v okolí "funkčného" objektu. Ich objem dosiahol zhruba 76.600 m3. V rámci revízie pracovníci vykonali a stále ešte vykonávajú opatrenia, ktoré zlepšia technický stav objektov pre ďalšie roky prevádzky. Okrem nutných opráv realizovali aj také kroky, ktoré toto turisticky obľúbené miesto zatraktívnia pre návštevníkov. Jednou zo zaujímavostí je nový vtáčí ostrov v zadnej časti nádrže, vybudovaný čiastočne z nánosov, ktoré sa odstránili z dna, jeho povrch potom spevnili kameňmi. O zazelenanie sa postará príroda a ostrov bude slúžiť ako prirodzené prostredie pre vtáky.

Kunovská priehrada bola vybudovaná ako akumulačná nádrž priemyselnej vody pre Slovenský hodváb Senica. Do prevádzky bola uvedená v januári 1965. Postupne začala slúžiť aj ako rekreačná oblasť pre mesto Senica a okolie. Objem nádrže je približne 3 milióny m3. Informovala Viera Barošková zo senickej radnice.