Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Hlavnú poštu na Trojičnom námestí v Trnave čaká rekonštrukcia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jej cieľom je zmodernizovať služby pre obyvateľov mesta. Začať by sa mala v máji.

Trnava 27. januára (TASR) – Trnavskú hlavnú poštu na Trojičnom námestí čaká v tomto roku rozsiahla rekonštrukcia. Jej cieľom je zmodernizovať služby pre obyvateľov mesta. Začať by sa mala v máji.

Zhruba po šiestich mesiacoch prác by mal mať interiér budovy nový vzhľad, podľa hovorkyne Slovenskej pošty, a. s., Stanislavy Pondelovej bude súčasťou vybudovanie jednej poštovej haly s prehľadne umiestnenými službami.

"Pre klientov bude k dispozícii deväť priehradiek, z toho štyri univerzálne (so sklom, určené na rýchle vybavenie klienta), jedna univerzálna priehradka s balíkovým oknom, dve finančné priehradky, jedna priehradka služieb a jedna pre vedúcu oddelenia. Hala pre verejnosť i priehradky budú klimatizované," uviedla pre TASR hovorkyňa. Investor počíta aj s vybudovaním bezbariérového vstupu pre hendikepovaných a mamičky s kočíkmi. V súčasnosti si pošta na tento účel prenajíma priestor v Dome kultúry.

Pošta Trnava 1 bola postavená v roku 1949. Jej umiestnenie je dodnes tŕňom v oku obyvateľom mesta. V prvom rade z dôvodu, že pre ňu asanovali stredovekú kúriu uhorského a poľského kráľa Ľudovíta I. Veľkého, ktorý v nej aj v roku 1382 zomrel. A tiež preto, že funkcionalistický objekt architekt necitlivo vsadil do kontextu historického námestia a zmenil tým jeho celkovú podobu. Pošta sa stala precedensom, na ktorý potom nadviazali v 80. rokoch tvorcovia Domu kultúry a podobne zasiahli na protiľahlej strane Trojičného námestia. V uplynulých desaťročiach bola na fasáde farebne naznačená línia striech okolitých historických domov, čo opticky námestiu pomohlo. Pri poslednej premaľbe fasády tento ústretový krok voči trnavskému námestiu pošta už neurobila.