Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Funkcia predsedu KBS je podľa S. Zvolenského koordinačnou službou

Na snímke bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasnými prioritami Konferencie biskupov Slovenska sú pastorácia mládeže, príprava mladých ľudí na manželstvo a rovnako dôležitá je starostlivosť o seniorov.

Šaštín-Stráže 23. novembra (TASR) – Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, ktorého v týchto dňoch opätovne zvolili za predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS), uviedol, že táto funkcia je koordinačnou službou. Poznamenal to v piatok na tlačovej konferencii po 91. plenárnom zasadnutí KBS v Šaštíne-Strážach.

"Súčasnými prioritami sú pre mňa pastorácia mládeže, príprava mladých ľudí na manželstvo a rovnako dôležitá je starostlivosť o seniorov," uviedol Zvolenský, ktorý bude predsedom nasledujúce štyri roky. Ide o zmenu, v predchádzajúcich obdobiach predsedu KBS volili na tri roky. Zvolenský bol do tejto funkcie zvolený štvrtýkrát po sebe. Za podpredsedu biskupi zvolili košického arcibiskupa Bernarda Bobera. Členmi Stálej rady KBS budú Ján Orosch a Viliam Judák.



KBS na zasadnutí prerokovala a schválila aj nový štatút Katolíckeho biblického diela (KBD) na Slovensku. Biskupi menovali päť členov Rady KBD, ktorí do budúcna zvolia riaditeľa biblického diela. Na projekty Slovenskej katolíckej charity pomáhajúce utečencom a prenasledovaným kresťanom vo svete schválila KBS 270.000 eur. Cieľovými krajinami projektov budú v najbližšom období Sýria, Kurdistan, Irak a Libanon.

"Zbierka na katolícke médiá, ktorá sa tradične koná na 7. veľkonočnú nedeľu, v roku 2018 vyniesla 231.000 eur. Dvadsať percent z nej je určených na podporu mediálnych projektov. Dostane ich osem z 30 uchádzačov," uviedol generálny sekretár KBS Marián Chovanec.

Biskupi si vypočuli aj správu o prípravy Národného pochodu za život, ktorý sa uskutoční v Bratislave 22. septembra 2019. Jeho cieľom je podporiť šírenie kultúry života na Slovensku a chrániť nenarodené deti. Plénum odobrilo prípravu pracovnej verzie elektronickej podoby Rímskeho misála. "KBS podporí žiadosť nitrianskeho biskupa Viliama Judáka o vyhlásenie kostola sv. Beňadika v Hronskom Beňadiku za baziliku minor," doplnil Chovanec.