Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

V Dunajskej Strede sa konala desiata Burza práce a informácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Cieľom burzy bolo poskytnúť žiakom ZŠ a ich rodičom informácie o predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania, študijných odboroch a vývoji na trhu práce.

Dunajská Streda 22. októbra (TASR) - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Dunajská Streda dnes zorganizoval už desiatu Burzu práce a informácií. Uskutočnila sa v priestoroch Strednej odbornej školy rozvoja vidieka v Dunajskej Strede. TASR o tom informovala riaditeľka úradu Zdenka Masodiová.

„Svoje študijné odbory prezentovalo 11 stredných odborných škôl z okresu Dunajská Streda. Pozvanie prijali aj hostia, Súkromná stredná odborná škola ochrany osôb a majetku Bratislava a Stredná odborná škola technická taktiež z Bratislavy. Zúčastnilo sa 26 základných škôl (ZŠ) okresu,“ priblížila riaditeľka s tým, že okrem stredných a základných škôl sa na Burze zúčastnili aj zástupcovia piatich zamestnávateľských organizácií a dvoch agentúr dočasného zamestnávania (ADZ), ktorí ponúkali pracovné možnosti na pozície v spracovateľskom a výrobnom priemysle, automobilovom a potravinárskom priemysle.

Ako povedala Masodiová, hlavným cieľom burzy je poskytnúť žiakom ZŠ a ich rodičom informácie o predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania, študijných odboroch a vývoji na trhu práce tak, aby si čo najlepšie vybrali profesijnú dráhu v súlade s požiadavkami trhu práce, ako i zamestnávateľských subjektov. „Pre uchádzačov o zamestnanie bola sprístupnená prezentácia a ponuka voľných pracovných miest zúčastnených zamestnávateľov a ADZ. Pozvali sme zamestnávateľov, ktorých profesijné odvetvia väčšinou patria medzi nedostatkové na trhu práce,“ uviedla. Dodala, že ide o propagáciu potreby štúdia mladých ľudí a neskoršieho uplatnenia sa v praxi najmä vo vyhľadávaných a nedostatkových profesiách na trhu práce.

„Zámerom je zvýšiť záujem o štúdium a následné uplatnenie sa mladých ľudí hlavne v informačno-technickej oblasti, v automobilovom priemysle, strojárskych profesiách, zvárač, obrábač kovov, iné špecializované pozície, taktiež v elektronickom priemysle - výroba televíznych prijímačov, obrazoviek a podobne,“ vysvetlila riaditeľka. Dôležité je aj obnovenie záujmu o štúdium zamerané na stavebné profesie za účelom perspektívy živšieho obnovenia stavebnej výroby. Ide najmä o manuálne činnosti ako murár, tesár, inštalatér, maliar, podlahár, pokrývač atď.

Organizovanie burzy informácií a vzdelávania sa stalo dobrou tradíciou, ktorá prináša pozitívne skúsenosti a poznatky pre všetkých zúčastnených.