Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: Jozef Viskupič si prevzal vedenie úradu Trnavského kraja

Na snímke nový predseda TTSK Jozef Viskupič pri podpisovaní prísahy počas ustanovujúceho zasadnutia nového Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK ) v Trnave v pondelok 4. decembra 2017. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Po novom predsedovi zložilo na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva sľub aj 40 poslancov.

Trnava 4. decembra (TASR) – Novozvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič zložil v pondelok slávnostný sľub a ujal sa vedenia Úradu TTSK. Viskupič nastupuje na najvyšší post v krajskej samospráve po doterajšom predsedovi TTSK Tiborovi Mikušovi, ktorý riadil úrad tri predchádzajúce volebné obdobia.

Mikuš v úvode zasadnutia poďakoval všetkým za spoluprácu a poprial novému vedeniu v práci veľa úspechov. Po novom predsedovi TTSK zložilo na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva sľub aj 40 poslancov zastupiteľstva TTSK. Poslanci, ktorí kandidovali za maďarské strany, doplnili k svojmu Sľubujem aj ekvivalent v maďarskej reči a dvaja poslanci za okres Skalica zase ekvivalent v záhoráčtine.



Na základe výsledkov volieb má v zastupiteľstve TTSK pre nové päťročné volebné obdobie koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), Sloboda a Solidarita, Kresťanskodemokratické hnutie, Občianska konzervatívna strana, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska spolu 11 členov, ďalej má Strana maďarskej komunity (SMK) 13 členov, Smer – sociálna demokracia a Most–Híd po jednom členovi a 14 členov zastupiteľstva kandidovalo ako nezávislí.



Jozef Viskupič vo svojom príhovore uviedol, že verí, že ako si s každým poslancom pri sľube podal ruky, bude ich vzájomná spolupráca pokračovať pre lepší Trnavský kraj aj nasledujúcich päť rokov. Povedal, že sa nepovažuje za opozičného predsedu kraja, vyzval na spoluprácu aj vládu pri riešení problémov. Viskupič chce, ako dodal, vybojovať pre TTSK “prvú ligu”, kam podľa neho tento región v rámci strednej Európy patrí. "Voľby sa skončili, nastupuje zodpovednosť, nebudeme rušiť, čo funguje, opravíme, čo nefunguje, prinesieme nové nápady, tento kraj si zaslúži nové impulzy," povedal Viskupič. Kľúčová je podľa neho spolupráca so starostami.

Príhovor nového predsedu TTSK i ďalšie príhovory boli tlmočené aj do posunkovej reči pre nepočujúcich účastníkov slávnosti. Ustanovujúce zastupiteľstvo malo v pracovnej časti programu voľbu členov iba mandátovej komisie a komisie pre nezlučiteľnosť funkcií, ostatné orgány bude voliť na nasledujúcej riadnej schôdzi.