Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Chrípková chorobnosť stúpla v Trenčianskom kraji o takmer 70 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v TSK v okrese Trenčín, kde stúpla na úroveň 1755 ochorení na 100.000 obyvateľov.

Trenčín 19. mája (TASR) – Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň 3336 akútnych respiračných ochorení, chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 18,4 percenta. Informovala hlavná hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v TSK v okrese Trenčín, kde stúpla na úroveň 1755 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 912 ochorení na 100.000 obyvateľov bola v okrese Prievidza.

Z celkové počtu ochorení bolo 141 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 67,9 %. Chrípka tento týždeň v TSK najviac trápila deti do päť rokov. Pre chrípku nemuseli prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.

Počet chorých na chrípku stúpol v BBSK o 87 percent


Na území Banskobystrického kraja sa v medzitýždňovom porovnaní zvýšili prípady chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) až o 87 percent. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V absolútnom počte chorých to však nie je až také hrozné číslo, počet chorých stúpol len o pár desiatok," uviedla. V medziročnom porovnaní je počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku dokonca mierne nižší. "Na pôvode ochorení sa momentálne podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom," doplnila hovorkyňa.

V 20. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 57 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 2790 prípadov ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť necelých 1000 prípadov na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 139 prípadoch, čo je chorobnosť 47 prípadov na 100.000 obyvateľov. Epidemiológovia pri tom nezaznamenali žiadny výskyt závažného akútneho respiračného ochorenia.

Najvyšší počet chorých je v absolútnych číslach v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota, tesne za nimi sú okresy Zvolen, Revúca, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. Najmenej chorých z celého Banskobystrického kraja je v okrese Banská Štiavnica.