Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava v RegionArte predstaví takmer zabudnuté dedičstvo Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Limitovanú kolekciu obrazov párt si tam návštevníci budú môcť pozrieť od 4. októbra, informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

Prievidza 27. septembra (TASR) - Takmer zabudnuté dedičstvo Slovenska predstaví výstava v galérii RegionArt, ktorú pripravilo Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi. Limitovanú kolekciu obrazov párt si tam návštevníci budú môcť pozrieť od 4. októbra, informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

Parta bola ozdobná čelenka, bohato zdobená stuhami a našitými korálikmi. Bola znakom dospelého dievčaťa, ktoré ju nosilo ako slávnostnú úpravu hlavy do kostola, na cirkevné sviatky a pri niektorých obradoch jarného cyklu na Gemeri či Spiši. Najdlhšie sa udržala v odeve mladuchy a družíc.

Nová expozícia v galérii pod názvom Party v 21. storočí tak predstaví limitovanú kolekciu obrazov takmer zaniknutých slovenských párt, ktorá pripomína tradičné hodnoty Slovenska a moderným spracovaním ich približuje súčasnej generácii. Výstava je spoločným projektom fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Senášiovej, maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej.

Duo fotografov v súlade s tradíciami a zvykmi predkov nafotografovalo len mladé, slobodné a bezdetné dievčatá, nachádzajú sa medzi nimi i Slovenky z filmového prostredia, speváčky, moderátorky, športovkyne či podnikateľky. Umelecké fotografie sú dotvorené ručne maľovanými ornamentmi na tvár, tie vychádzajú z tradičných ornamentov ľudového odevu, ku ktorému parta patrila. Snímky sú vytlačené na plátno, jeho finálnu podobu mu vdýchla maliarka Avni.

Výstavu si v galérii RegionArt budú môcť návštevníci pozrieť do 2. novembra.