Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne vyrúbu viac ako pol stovky zdraviu nebezpečných javorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto má výsledky laboratórnych testov, ktoré potvrdili, že javory sú napadnuté hubou Cryptostroma corticale.

Trenčín 28. mája (TASR) – Po odstránení 87 metrov kubických kalamitného dreva z borovíc napadnutých škodcami a hubovým ochorením musí mesto Trenčín odstrániť z lesoparku Brezina aj z obytných zón 51 nebezpečných javorov.

Podľa Petra Kadáka z Mestského hospodárstva a správy lesov má mesto výsledky laboratórnych testov, ktoré potvrdili, že javory sú napadnuté hubou Cryptostroma corticale. Tá spôsobuje rakovinu kôry, stromy pomerne rýchlo hynú. Priebeh choroby závisí do značnej miery od počasia, čím dlhšie je sucho a teplo, tým sú jej prejavy horšie. Vplyv na stav chorých drevín majú aj emisie z dopravy. „My sme ale nečakali nečinne na tieto výsledky. Už v zime sme niektoré stromy, ktoré boli očividne v pokročilom štádiu ochorenia, vyrúbali," povedal Kadák.

Verejnú zeleň v Trenčíne tvorí približne 19.000 stromov na ploche 132 hektárov, z nich je asi 4000 javorov horských. Aktuálne je hubou napadnutých 335 jedincov – 303 v obytných zónach (vo verejnej zeleni) a 32 v lesoparku Brezina. Nie všetky je potrebné odstrániť. Väčšinu je ešte možné ošetriť orezom a odborní pracovníci budú ďalej sledovať ich stav. Či sa ich podarí zachrániť, je však otázne.

Výrub sa dotkne dnes už mŕtvych stromov (22 kusov), kde choroba postupovala veľmi rýchlo a stromov, ktoré sú hubou napadnuté na viac ako 50 percent. Spolu ide o 39 javorov horských v obytných zónach a 12 na Brezine. „Najviac rizikové stromy sú dnes ohradené, aby sa zamedzil prístup, najmä detí a zvierat, k ich kmeňu, resp. kôre. Kontakt by v tomto prípade mohol byť zdraviu nebezpečný," uviedol primátor Trenčína Richard Rybníček.

Typické symptómy sa zvyčajne vyskytujú šesť až osem hodín po kontakte a pohybujú sa od dráždivého kašľa, horúčky, paralýzy a zimnice až po dýchacie ťažkosti. „Možné dopady na zdravie obyvateľov sú také vážne, že vyťažené drevo zo stromov napadnutých touto hubou sa nesmie použiť ako palivové drevo a ani na štiepku. Musí byť spálené v spaľovni," informoval Rybníček s tým, že výruby sa začnú v stredu( 29. 5.).

Drevo bude bezprostredne zneškodnené v spaľovni. Náhradnú výsadbu chce mesto riešiť v budúcoročnom rozpočte v pomere 1:3 – za jeden vyrúbaný strom tri nové. Podľa primátora bude treba zvážiť, aké druhy stromov vysadiť, aby dokázali bez ujmy prežiť zmeny klímy.

Mesto upozorňuje, že napadnuté javory sa môžu vyskytovať i na súkromných pozemkoch. Preto odporúča kontrolu zdravotného stavu stromov. Pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov zároveň zistili niekoľko chorých javorov aj na pozemkoch, ktoré patria Trenčianskemu samosprávnemu kraju. Mesto na toto krajskú samosprávu upozorní. Primátor na situáciu upozornil i Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.