Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Podpredsedami samosprávy TSK sú Jozef Trstenský a Richard Takáč

Ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, 9. decembra 2013 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obaja podpredsedovia kandidovali v novembrových voľbách do zastupiteľstva na kandidátke strany Smer–sociálna demokracia.

Trenčín 20. januára (TASR) – Funkciu podpredsedov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) budú od 1. februára vykonávať Jozef Trstenský a Richard Takáč. Na návrh predsedu TSK Jaroslava Bašku ich dnes do funkcií schválili poslanci Zastupiteľstva TSK.

"Pri návrhu som vychádzal z teritoriálneho zastúpenia. Ako predseda pochádzam zo severu kraja, Richard Takáč zastupuje hornú Nitru, Jozef Trstenský juhozápad kraja. Predpokladám, že obaja budú na zastupiteľstvo prednášať požiadavky práve za svoj región," zdôvodnil návrh podpredsedov Baška s tým, že kompetencie obom podpredsedom pridelí on ako predseda TSK.

Jozef Trstenský má 53 rokov, je primátorom Nového Mesta nad Váhom a v Zastupiteľstve TSK sedel aj v predchádzajúcom volebnom období. Richard Takáč má 31 rokov, je exriaditeľom Slovenského pozemkového fondu, momentálne je riaditeľom súkromnej spoločnosti a v roku 2010 kandidoval do parlamentu na kandidátke Slovenskej národnej strany. Je tiež poslancom mestského zastupiteľstva v Prievidzi. V Zastupiteľstve TSK je nováčikom.

Obaja podpredsedovia kandidovali v novembrových voľbách do zastupiteľstva na kandidátke strany Smer–sociálna demokracia. Zastupiteľstvo TSK dnes obom podpredsedom s účinnosťou od 1. februára schválilo mesačnú odmenu vo výške 1500 eur.

Poslanci Zastupiteľstva TSK si schválili zníženie mesačných odmien

Poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na dnešnom zasadnutí na návrh predsedu TSK Jaroslava Bašku zvolili predsedov a zloženie ôsmich komisií Zastupiteľstva TSK a schválili si zníženie odmien. TSK na odmenách ušetrí ročne viac ako 66.000 eur.

Poslanci Zastupiteľstva TSK budú podľa schváleného návrhu dostávať mesačné odmeny vo výške 450 eur, poslanci, ktorí sú predsedami komisií, budú dostávať mesačnú odmenu 500 eur. „Za neospravedlnenú neúčasť na rokovaniach zastupiteľstva sa odmena kráti o 50 percent, za neospravedlnenú neúčasť na zasadnutí komisie sa odmena kráti o 25 percent,“ uvádza sa v Baškovom návrhu.

„TSK mal dlhodobo zo zákona najvyššie odmeny pre poslancov. Nie sme až v takej dobrej finančnej kondícii, ako by sme mali byť, a tak ďakujem poslancom, že si odmeny znížili,“ skonštatoval predseda TSK Baška. V minulom volebnom období dostávali poslanci mesačnú odmenu vo výške 560 eur.

Odmenu 20 eur schválilo zastupiteľstvo za každé zasadnutie aj dvanástim členom komisií, ktorí nie sú poslancami Zastupiteľstva TSK.