Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj bude na budúci rok hospodáriť vyrovnane

Jaroslav Baška Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Schválený rozpočet má byť úsporným, ale naďalej aj rozvojovým.


Trenčín 28. novembra (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude v roku 2017 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Celkové príjmy i výdavky sú podľa návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválilo zastupiteľstvo TSK, na úrovni viac ako 176 miliónov eur.

Bežný rozpočet je na budúci rok naplánovaný ako prebytkový o 20,59 milióna eur (bežné príjmy 133,09 milióna eur, bežné výdavky 112,5 milióna eur). Kapitálový rozpočet je naplánovaný ako schodkový o takmer 22 miliónov eur (kapitálové príjmy 36,33 milióna eur, kapitálové výdavky 58,3 milióna eur). Nulové saldo rozpočtu majú zabezpečiť finančné operácie, ktoré by mali byť v budúcom roku v pluse o 1,37 milióna eur (príjmové finančné operácie 6,65 milióna eur, výdavkové finančné operácie 5,28 milióna eur).

Progres budúcoročného rozpočtu v porovnaní s tohtoročným je podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku v tom, že bežný rozpočet kraja je vyšší o viac ako 20 miliónov eur. „Týchto viac ako 20 miliónov eur môžeme potom použiť na rôzne investície, ktoré má TSK naplánované v budúcom roku,“ skonštatoval Baška.

Schválený rozpočet je podľa neho úsporným, ale naďalej aj rozvojovým. Najviac sa bude investovať do dopravy – do cestnej infraštruktúry. V budúcom roku chceme urobiť tri až štyri veľké cesty. „Je to cesta z Nového Mesta nad Váhom do Starej Turej a na Myjavu, rekonštrukcia Orlovského mosta a cesty II/517 cez Považskú Bystricu k hranici Žilinského samosprávneho kraja. Veľmi dôležitou je aj cesta Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice – Dežerice, ktorá je naozaj vo veľmi zlom stave, a najviac zaťaženou cestou v TSK je cesta Hradište – Partizánske,“ doplnil predseda TSK.

Ako dodal, kraj šetrí veľmi veľa na verejnom obstarávaní, za prvých deväť mesiacov to bolo asi 1,4 milióna eur. „Keďže sa darí ekonomike, chceme sa s hospodárskym rastom podeliť aj s tými pracovníkmi, ktorí majú nízke príjmy. Okrem valorizácie miezd o štyri percentá, TSK dá pracovníkom Správy ciest TSK, pracovníkom zariadení sociálnych služieb a nepedagogickým zamestnancom stredných škôl v budúcom roku mesačne ku mzde po 30 eur,“ zdôraznil Baška.

Najväčším rizikom rozpočtu je podľa neho prípadný neúspech v naplánovaných projektoch financovaných z eurofondov. Riziko však je podľa neho vyvážené. „Ak by sme v projektoch neboli úspešní, nebudú nielen príjmy, ale ani výdaje,“ uzavrel Baška.