Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

SVP v Brezová pod Bradlom začal s rekonštrukciou vodnej nádrže

Na snímke začiatok rekonštrukcie vodnej nádrže v Brezovej pod Bradlom, ktorú realizuje Slovenský vodohospodársky podnik v rámci protipovodňových opatrení. 13. augusta 2018. Foto: TASR – Martin Palkovič

V rámci rekonštrukcie bude vybudovaná podzemná tesniaca stena v osi hrádze po celej jej dĺžke, po jej dobudovaní sa upraví koruna hrádze a napokon budú doplnené kontrolné a meracie zariadenia.

Brezová pod Bradlom 13. augusta (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal v pondelok rekonštrukciu Vodnej nádrže v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava. TASR informoval hovorca SVP Pavel Machava.

V rámci rekonštrukcie bude vybudovaná podzemná tesniaca stena v osi hrádze po celej jej dĺžke, po jej dobudovaní sa upraví koruna hrádze a napokon budú doplnené kontrolné a meracie zariadenia, celkom osem pozorovacích sond pre sledovanie hladinového režimu podzemných vôd. "Dodávateľ prác vykoná práce v hodnote 390.000 eur a projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie. Práce majú byť podľa zmluvy dokončené do 11 mesiacov od ich začatia," uviedol hovorca SVP.

Priehradu v Brezovej pod Bradlom pre nevyhovujúci technický stav vypustili ešte v roku 2009, odvtedy je bez vody. Dôvodom boli netesnosti hrádze, priepustnosť podložia a priesaky. Hrozila jej deštrukcia, ktorá by mohla znamenať ohrozenie životov a majetku obyvateľov Brezovej pod Bradlom. "O vybudovaní podzemnej tesniacej steny, ktorá má zabrániť priesakom a priepustnosti podložia, informoval obyvateľov Brezovej pod Bradlom už pred rokom riaditeľ SVP Jozef Dúcz," doplnil Machava.

Vodná nádrž v Brezovej pod Bradlom bola v prevádzke od roku 1985, v rokoch 1997 – 1998 prešla rekonštrukciou. Jej najdôležitejšou funkciou je protipovodňová ochrana. Mesto Brezová pod Bradlom plánuje po dokončení prác vytvoriť v lokalite priehrady oddychovú zónu. V minulosti vodnú plochu využívali nielen rybári, ale aj obyvatelia mesta na kúpanie a ďalšie rekreačné aktivity.