Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Súd v Prievidzi sa bude kauzou výbuchu v Novákoch zaoberať na jeseň

Ilustračné foto Foto: TASR

Naposledy v tejto kauze OS pojednával 17. a 20. júna, pričom sa rovnako zaoberal oboznamovaním sa so spisom.

Prievidza 24. júna (TASR) - Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch bude na Okresnom súde (OS) v Prievidzi pokračovať 26. septembra. TASR informoval hovorca súdu Roman Tarabus s tým, že na odročenom pojednávaní by sa mal súd oboznamovať so spisom.

Naposledy v tejto kauze OS pojednával 17. a 20. júna, pričom sa rovnako zaoberal oboznamovaním sa so spisom.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s tragickým výbuchom vo VOP Nováky z 2. marca 2007, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 37 utrpelo rôzne zranenia, sú piati bývalí manažéri VOP Nováky - generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. (1942), technický riaditeľ Ján L. (1957), výrobný riaditeľ Ján L. (1963) a bezpečnostný technik Jozef O. (1975). Podľa znenia obžaloby sú manažéri zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii, teda mechanickej, ručnej likvidácii rôznej munície, na čo mal podnik dlhodobú špecializáciu.

Súd posudzuje, či vedúci pracovníci pripustili neúmernú kumuláciu výbušného materiálu a jeho uskladňovanie vo výrobných priestoroch a v ich blízkosti. Množstvo výbušnín, ako sa uvádza v obžalobe, mnohonásobne prekračovalo objem stanovený predpisom Ministerstva hospodárstva SR o uskladňovaní výbušnín aj platný predpis o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaný bývalým ministerstvom národnej obrany v roku 1963.