Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Stredná stavebná škola v Trenčíne sa vrátila k historickému názvu

Stredná priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne oslávila tento rok 58. výročie svojho vzniku. Poskytuje vzdelanie v troch študijných a troch učebných odboroch. Vychovala viac ako 6000 absolventov a najmä v posledných rokoch prežila niekoľko zmien názvov. K historickému názvu SPŠ stavebná E. Belluša sa vrátila v septembri tohto roku. Zriaďovateľom školy je Trenčiansky samosprávny kraj. Na snímke pohľad na budovu školy. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa riaditeľky školy Martiny Knappovej oslávila škola 1. septembra tohto roku 58. narodeniny, oslavy umocnili zrekonštruované priestory školy.

Trenčín 26. novembra (TASR) – Stredná Priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne má takmer 60-ročnú históriu. Vychovala viac ako 6000 absolventov a najmä v posledných rokoch prežila niekoľko zmien názvov. Terajší má len od septembra tohto roku.

Podľa riaditeľky školy Martiny Knappovej oslávila škola 1. septembra tohto roku 58. narodeniny, oslavy umocnili zrekonštruované priestory školy. „V roku 2009 došlo k zlúčeniu Strednej priemyselnej školy stavebnej a Stredného odborného učilišťa stavebného. Dôvodom bola optimalizácia škôl. Po zlúčení nás premenovali najskôr na Spojenú školu s organizačnými zložkami, potom sa to pretransformovalo na Strednú odbornú školu stavebnú. Keď som pred štyrmi rokmi nastúpila na pozíciu riaditeľky, mojou ambíciou bolo vrátiť sa k historickému názvu stredná priemyselná škola, keďže viac ako 80 percent žiakov školy študuje v študijných odboroch,“ priblížila riaditeľka.



Ako dodala, škola ponúka tri študijné odbory – staviteľstvo, technické a informačné služby v stavebníctve a geodézia, kartografia a kataster. „Staviteľstvo sa delí a špecializuje na nové zameranie - už druhý rok funguje špecializácia architektúra a interiérový dizajn. Samotné staviteľstvo je špecializované na pozemné stavby a dopravné a inžinierske stavby. Máme ambíciu pripraviť nový experiment, chcem sa zamerať na európsku legislatívu, otvoriť sa Európe a ponúknuť našim budúcim žiakom niečo novšie z environmentálnej prípravy v oblasti nízkoenergetických pasívnych domov, prípadne energetické certifikáty,“ doplnila Knappová.

Z učebných odborov škola podľa riaditeľky ponúka odbory stolár, inštalatér a murár. Škola je zapojená do systému duálneho vzdelávania, spolupracuje s viacerými regionálnymi firmami. Aktuálne na škole študuje 327 žiakov, z nich je okolo 40 učňov. Škola má 46 zamestnancov - 33 pedagogických, 13 nepedagogických, z nich štyria sú majstri odborného výcviku. SPŠ E. Belluša má 16 kmeňových tried, tri špeciálne aulové učebne a štyri špecializované učebne s výpočtovou technikou podľa zamerania študentov.

Pre žiakov SPŠ E. Belluša v Trenčíne je učebnou pomôckou budova školy


Stredná priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne prešla počas roka veľkou rekonštrukciou za viac ako 2,5 milióna eur. Najnovšie technológie nielenže urobili zo školy jednu z najmodernejších a energeticky najúspornejších v celom kraji, ale zároveň sa stala „učebnou pomôckou“ pre žiakov študujúcich stavebné odbory.

Podľa riaditeľky školy Martiny Knappovej sú na stavbe použité tie najmodernejšie technológie a má radosť z toho, že práve žiaci SPŠ stavebnej majú možnosť chodiť do školy, ako do akejsi učebnej pomôcky.

„Už vo fáze projektovania sme sa snažili nechať čo najviac odkryté všetky technológie, ktoré sú určené pre energetickú úsporu. Študenti tak môžu na vlastné oči vidieť celý systém rekuperácie, fotovoltaiky, solárne panely a všetky technológie, ktoré sú určené pre úsporu. Vždy sme im odporúčali, kam si majú ísť podobné systémy pozrieť. A teraz to majú v podstate v každej triede,“ skonštatovala Knappová.

Veľkým projektom podľa riaditeľky ešte investície do školy nekončia. Škola uspela v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) s projektom za asi 500.000 eur.

„Aj vďaka Trenčianskemu samosprávnemu kraju, ktorý projekty dofinancováva, ideme investovať do ďalších prerábok. Pôvodné šatne na prízemí školy sa prerábajú na špičkové moderné dielne. Po zrušení šatní sme urobili na chodbe skrinkový systém pre žiakov. Ďalších 80.000 eur sme získali na kúpu nových prístrojov pre študentov odboru geodézia, kartografia a kataster,“ doplnila riaditeľka.

Stredná priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne oslávila tento rok 58. výročie svojho vzniku. Poskytuje vzdelanie v troch študijných a troch učebných odboroch. Vychovala viac ako 6000 absolventov a najmä v posledných rokoch prežila niekoľko zmien názvov. K historickému názvu SPŠ stavebná E. Belluša sa vrátila v septembri tohto roku. Zriaďovateľom školy je Trenčiansky samosprávny kraj. Na snímke študent školy predvádza svoje zručnosti návštevníkom počas dňa otvorených dverí.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Ako dodala, škole sa podarilo získať 100.000 eur aj na vytvorenie vlastného laboratória pre testovanie stavebných materiálov. V minulosti ho škola mala, neskôr sa zrušilo. SPŠ stavebná E. Belluša bude podľa nej jedinou strednou školou na Slovensku, ktorá takéto laboratórium bude mať.

Vďaka solárnym panelom a fotovaltaike, ktorá zabezpečuje elektrinu pre celú prevádzku školy, ale aj vďaka zatepleniu, výmene okien a ďalším energetickým zariadeniam predpokladá Knappová ročnú úsporu energií až na úrovni 50.000 eur, ktoré sa následne môžu investovať do ďalších projektov.

Najznámejším absolventom SPŠ E. Belluša v Trenčíne je Štefan Skrúcaný


Za takmer šesť desaťročí existencie vychovala Stredná priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne viac ako 6000 absolventov. Sú medzi nimi úspešní podnikatelia, riaditelia či majitelia veľkých stavebných spoločností, ale aj osobnosti kultúrneho, spoločenského a športového života.

Podľa riaditeľky školy Martiny Knappovej je najznámejším absolventom školy herec a zabávač Štefan Skrúcaný. „Nezaoberá sa síce stavebníctvom, ale na svoju školu nezabúda. Keď sme mali 50. výročie vzniku školy, nechýbal medzi gratulantmi a dokonca prispel do kultúrneho programu,“ skonštatovala riaditeľka.

Stredná priemyselná škola (SPŠ) stavebná Emila Belluša v Trenčíne oslávila tento rok 58. výročie svojho vzniku. Poskytuje vzdelanie v troch študijných a troch učebných odboroch. Vychovala viac ako 6000 absolventov a najmä v posledných rokoch prežila niekoľko zmien názvov. K historickému názvu SPŠ stavebná E. Belluša sa vrátila v septembri tohto roku. Zriaďovateľom školy je Trenčiansky samosprávny kraj. Na snímke študent školy predvádza svoje zručnosti návštevníkom počas dňa otvorených dverí.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Ako dodala, SPŠ E. Belluša absolvoval aj trenčiansky exprimátor Branislav Celler, bývalý hokejový reprezentant Branislav Jánoš. Momentálne školu navštevujú ďalší úspešní športovci. Dominik Olexík je slovenským reprezentantom v rýchlostnej kanoistike, na tohtoročných majstrovstvách sveta juniorov v Plovdive skončil na 200-metrovej trati deviaty. SPŠ stavebnú E. Belluša navštevujú aj juniorsky hokejový reprezentant, brankár Jakub Kostelný či rovnako hokejista Marek Minárik, ktorý si oblieka dres Kométy Brno.

„Absolventom školy ja aj Michal Lešinský, ktorý spolu s Keramoprojektom naprojektoval minuloročnú rekonštrukciu budovy školy. Bol hlavným architektom, on celé toto dielo vymyslel,“ zdôraznila Knappová.