Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Reflexné prvky sa budú u chodcov v TSK kontrolovať budúci týždeň

V roku 2012 zahynulo podľa policajných štatistík na cestách v Trenčianskom kraji osem chodcov.

Trenčín 17. januára (TASR) - Dopravno-bezpečnostnú akciu zameranú na chodcov vykoná polícia na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v priebehu budúceho týždňa. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

"Polícia bude u chodcov kontrolovať najmä používanie ochranných a reflexných prvkov alebo odevov za zníženej viditeľnosti," konkretizovala Antalová.

Či budú policajné hliadky nemotorizovaných účastníkov premávky na nosenie týchto prvkov len upozorňovať, prípadne aj za nedodržanie tejto povinnosti pokutovať, Antalová ešte dnes (17. 1.) nevedela povedať. "Novela zákona je však už v platnosti," podotkla.

V roku 2012 zahynulo podľa policajných štatistík na cestách v Trenčianskom kraji osem chodcov. Štatistiky za rok 2013 podľa Antalovej známe ešte nie sú.

Polícia sa pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávke zameriava aj na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov. "Vzhľadom na novinku v zákone o cestnej premávke, ktorá platí od 1. januára 2014 a teda, že chodci sú povinní za zníženej viditeľnosti chrániť sa reflexnými prvkami alebo reflexným odevom počas pohybu po vozovke nielen mimo obce, ale aj v obci. Tak ako aj pri akýchkoľvek zmenách, aj v tomto prípade niekoľko dní upozorňujeme nedisciplinovaných účastníkov v cestnej premávke. Ak však chodci napriek tomu nebudú videní, môžu počítať aj s blokovou pokutou až do výšky 50 eur," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Podľa jej slov sa na počte dopravných nehôd zavinených chodcom najčastejšie podieľal náhly vstup na vozovku z chodníka, prípadne krajnice či okraja vozovky bez rozhliadnutia, ďalej nasleduje zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, potom náraz chodca do vozidla zboku a náhla zmena smeru chôdze. "Policajti sa pri dohľade preto zameriavajú aj na tieto porušenia. Zavedením tohto pravidla nám nejde o represiu, skôr o prevenciu, výchovu a menej usmrtených chodcov," doplnila.

Od začiatku tohto roka jednotlivé kraje realizovali 56 dopravno- bezpečnostných akcií a v najbližších dňoch pribudnú ďalšie. Od 10. januára je na celom území Slovenska zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky s využitím maximálnych síl a prostriedkov. "Cieľom opatrení je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a najmä eliminovať počet dopravných nehôd s následkami na životoch a zdraví. Policajti sa zameriavajú tak na kontrolu dodržiavania predpisov všetkými účastníkmi cestnej premávky, teda aj chodcov a nimi používanie reflexných prvkov. Zámerom opatrení je aj ochrana účastníkov cestnej premávky, ktorí na cestách dodržiavajú pravidlá cestnej premávky," uzavrela Baloghová.