Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava Dávny závan domova v Prievidzi približuje rodinné pamiatky

Staré rodinné pamiatky si môžu pozrieť návštevníci výstavy, ktorú pod názvom Dávny závan domova, v týchto dňoch sprístupnili v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Na snímke vzácna súprava z farebného krištáľu. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Medzi najcennejšie patria súpravy farebného krištáľu, ktoré začiatkom minulého storočia vyrábali sklári na Slovensku a farebnosť dosahovali pomocou polodrahokamov.

Prievidza 22. júla (TASR) – Staré rodinné pamiatky si môžu pozrieť návštevníci výstavy, ktorú pod názvom Dávny závan domova v týchto dňoch sprístupnili v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi.

S nápadom prišla pracovníčka RKC Jana Hvojniková. Oslovila dôchodcov, členov Denného centra, bývalého klubu dôchodcov prievidzskej mestskej časti Necpaly, aby na výstavu priniesli to, čo majú doma staršie, ako sú oni sami. Myslela na rôzne predmety pripomínajúce im ich predkov. „Myšlienka sa prekvapivo ujala a výsledkom je zaujímavá a nezvyčajná výstava. Svoje najcennejšie veci po rodičoch či starých rodičoch prinieslo 13 členov. Podarilo sa tak zhromaždiť takmer 250 rôznych predmetov. Sú to napríklad rôzne dokumenty o práci v zahraničí, vysvedčenia, potvrdenia, ale aj knihy časopisy, sakrálne predmety, veci dennej potreby, náradie a podobne. Zaujímavosťou je vyše sto rokov starý prototyp stroja na obrábanie dreva,“ informovala autorka výstavy.

Z dokumentov je zaujímavý doklad o chudobe obyvateľa, ktorý bol nemajetný, nemal žiadne príjmy. Tak sa mohol uchádzať o podporu mesta k Vianociam. V expozícii sú aj ženské i mužské pracovné a slávnostné odevy, doplnky oblečenia, zástera z modrotlače, rôzne výšivky. Zaujímavosťou je jedálenský príbor s označením firmy Baťa, kniha písaná švabachom, Nový zákon z roku 1913. Medzi najcennejšie patria súpravy farebného krištáľu, ktoré začiatkom minulého storočia vyrábali sklári na Slovensku a farebnosť dosahovali pomocou polodrahokamov.
Staré rodinné pamiatky si môžu pozrieť návštevníci výstavy, ktorú pod názvom Dávny závan domova, v týchto dňoch sprístupnili v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Na snímke ukážky dobového odievania.
Foto: TASR/Pavol Remiaš

„Nedá sa však povedať, ktorý vystavený predmet má najväčšiu historickú hodnotu. Treba zdôrazniť, že pre majiteľov majú všetky veľkú duchovnú hodnotu, a preto sa dedia z generácie na generáciu. Zároveň nesú v sebe svedectvo obdobia, v ktorom vznikli, vývoja spoločnosti, hovoria o ľuďoch, s ktorými sa viažu, ale sú aj ukážkou zručnosti predkov, módy, dizajnu,“ konštatovala Hvojniková.

Výstava potrvá do 28. augusta. Potom podľa slov autorky výstavy, pripravia podobnú, ale chcú, aby sa zapojili obyvatelia zo všetkých častí mesta.