Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trenčiansky kraj

Charita v Prievidzi potrebuje dobrovoľníkov, obed varili aj študenti

Na snímke výdaj obeda v Charite - dome sv. Vincenta v Prievidzi 29. januára 2017. Foto: TASR

Charita zabezpečuje okrem poskytovania osobnej hygieny, odevov a výdaja stravy v zimnom období aj nízkoprahovú nocľaháreň.

Prievidza 29. januára (TASR) - Z rajčinovej polievky so syrom a ryžou, bravčového mäsa na letný spôsob s knedľou, tvarohového koláča a bábovky pozostávalo dnes obedné menu Charity - domu sv. Vincenta v Prievidzi. Obed pre najmä bezprístrešných obyvateľov mesta tam prišli navariť tínedžeri z Diviackej Novej Vsi, ktorí sú študentmi Združenej strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, spolu so svojou učiteľkou všeobecno-vzdelávacích predmetov Vierou Mádrovou.

Prípravu a výdaj obeda mali na starosti Tomáš a Gabriela. "Sú to moji žiaci, ktorým som sa prihovorila na hodine náboženskej výchovy a rozprávala som o živote prievidzskej farnosti, ako si vzájomne medzi sebou ľudia pomáhajú a starajú sa aj o ľudí, ktorí stratili domov. Potom prišli za mnou mladí a oslovili ma, žeby chceli aj oni prispieť k tomuto dielu a chcú ísť navariť obed," priblížila Mádrová. Menu podľa nej pripravili študenti, dohodli sa medzi sebou. "Nakúpil môj manžel a ja som doma upiekla, mladí piekli tu, navarili sme," dodala.

Stravu v charite podávajú sedemkrát do týždňa, vrátane sviatkov. V pracovných dňoch zabezpečuje varenie kuchár, počas víkendov je to práve na dobrovoľníkoch. "Dobrovoľníctvo funguje tak, že momentálne máme v evidencii okolo 25 až 30 dobrovoľníkov, niektorí pomáhajú intenzívnejšie, niektorí menej. Najviac mi chodí pomáhať spoločenstvo Piar, to sú mladí ľudia. Zabezpečujú aj výdaj štedrovečernej večere a výdaj balíkov," ozrejmil riaditeľ Charity - domu sv. Vincenta Milan Petráš.

Na snímke riaditeľ Charity - domu sv. Vincenta Milan Petráš kontroluje prípravy obedného menu.
Foto: TASRFOTO TASR - Alexandra Moštková


Počas sobôt sa v charite, ako doplnil, strieda osem ľudí, na varenie obeda počas nedieľ sa dobrovoľníci zase prihlasujú prostredníctvom internetu. "Sú to rodiny, nejakí známi sa dajú dokopy, prídu navariť, sú to podnikatelia, majitelia hotelov, dokonca majitelia reštaurácií. Charita od nich nežiada nič, v podstate všetko im je preplatené, čo sa týka nákladov, akurát ide o ten čas, ktorý tu strávia s bezdomovcami a o to kuchárske umenie," priblížil.

Klienti charity zaplatia za stravu symbolickú sumu. Pokiaľ v charite pomáhajú, stravu majú zadarmo, čím sa charita snaží motivovať aj ostatných. "Počet stravníkov sa, žiaľ, zvyšuje. Minulý rok ich bolo menej. Teraz denne rozdáme okolo 35 až 40 porcií. Záleží to od počasia," podotkol Petráš.

"V zahraničí si považujú ľudia doniesť nejaké veci na charitu. U nás som sa s tým nestretol, ale prídu k nám ľudia, donesú veci, je to vždy na základe oznamov. Fakt je ten, že tu v Prievidzi sa ľudia vedia zmobilizovať a veci donesú. Nie je to len o šatstve, sú to aj veci do kuchyne," dodal riaditeľ Charity - domu sv. Vincenta.

Charita zabezpečuje okrem poskytovania osobnej hygieny, odevov a výdaja stravy v zimnom období aj nízkoprahovú nocľaháreň, kde má schválených 20 miest, ktoré v prípade potreby dokáže zvýšiť. Klientov charity tvoria bezprístrešní ľudia, tí, ktorí prišli o bývanie, ľudia čakajúci na výkon trestu, prípadne tí, ktorí sa z väzenia vrátili. Vo svojej evidencii má Petráš 120 až 140 bezdomovcov.