Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzskí poslanci môžu zverejniť svoje majetkové priznania ľahšie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Interný postup zjednodušuje zákonom ustanovený procesný postup pre poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí majú v úmysle dobrovoľne zverejniť informácie na webovej stránke mesta Prievidza.

Prievidza 2. apríla (TASR) - V prípade svojho záujmu budú môcť prievidzskí mestskí poslanci zverejniť na internetovej stránke mesta svoje majetkové priznania jednoduchším spôsobom. Umožní im to interný postup, ktorý schválili na svojom marcovom rokovaní (22.3.) v rámci Návrhu na zverejňovanie informácií podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Interný postup zjednodušuje zákonom ustanovený procesný postup pre poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí majú v úmysle dobrovoľne zverejniť informácie na webovej stránke mesta Prievidza v rozsahu ustanoveným zákonom bez toho, aby tretia osoba o uvedené informácie požiadala podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Podľa neho už nie je potrebné v súvislosti s každou individuálnou žiadosťou mestských poslancov zvolať zasadnutie a prijať rozhodnutie komisiou pre uplatňovanie Ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Mestským poslancom nevyplýva zo zákona povinnosť zverejňovať svoje majetkové priznania, pripomenul vedúci právnej kancelárie mesta Prievidza Róbert Pietrik. "Je to vlastne niečo, čo sa robí nad rámec zákona. To znamená, každý jeden poslanec, ktorý má záujem a ochotu zverejniť svoje majetkové priznanie, dá svoj písomný súhlas, na základe tohto sa rozhodne a zverejní sa jeho majetkové priznanie," doplnil.

Realizáciu opatrenia na zvýšenie transparentnosti v meste prostredníctvom zverejnenia majetkových priznaní odporučila prievidzskej samospráve aj Transparency International Slovensko v audite, ktorý tam realizovala v roku 2010. Súhlas so zverejnením svojich majetkových priznaní už doručili pred časom prievidzskej radnici štyria poslanci za stranu Smer-SD. Martin Lukačovič, Richard Takáč, Rudolf Fiamčík a Ľubomír Vida k tomuto kroku vtedy vyzvali aj ostatných svojich kolegov.