Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Do Piešťan zavítal prvý bezbariérový festival Paráda

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podujatie sa začalo uvedením knihy Zimné paralympijské hry 2018 Pjongčang, DVD Dary života a odhalením novej tabuľky na Chodníku slávy, ktorý v Piešťanoch vybudoval Slovenský paralympijský výbor.

Piešťany 16. júna (TASR) – Na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch v sobotu pripravili prvý bezbariérový festival Paráda. Podujatie sa začalo uvedením knihy Zimné paralympijské hry 2018 Pjongčang, DVD Dary života a slávnostným odhalením novej tabuľky na Chodníku slávy, ktorý v Piešťanoch vybudoval Slovenský paralympijský výbor (SPV). Skupina Fragile, Sima Martausová, Baby Band, ale aj raperka Sima podporia podujatie svojim vystúpením.

Slovenskí paralympionici boli tento rok na Zimných paralympijských hrách v Pjongčangu mimoriadne úspešní, a preto si ich v Piešťanoch uctia. Nakoľko získali 11 medailí, odhalia im na Chodníku slávy novú tabuľku. Organizátorom zo Slovenského paralympijského výboru ide predovšetkým o búranie psychických bariér, a preto na akcii budú spolu súťažiť a zabávať sa zdraví aj zdravotne znevýhodnení ľudia.

V zóne Ruka v ruke sú nachystané viaceré aktivity pre rodiny so zdravotne postihnutými. „K dispozícii bude fyzioterapeut, logopéd, špeciálny pedagóg, stánky s canisterapiou, muzikoterapiou a mnohými špeciálnymi pomôckami. V spolupráci s našimi partnermi sme tiež pripravili aktivity pre nepočujúcich i slabozrakých. Každé dieťa, ktoré navštívi našu zónu, môže odísť s naučeným posunkom, alebo si vyskúšať, ako sa jazdí na invalidnom vozíku. Takto môže ľahšie pochopiť napríklad spolužiakov, ktorí s týmto každodenne bojujú,“ uviedla Veronika Bérešová, štatutárka občianskeho združenia Úsmev pre druhých, ktoré podujatie spolu s ADELI Medical Centre a futbalovým klubom spustilo.

Pre dospelých sú prichystané odborné, motivačné i zábavné prednášky. Odborné prednášky majú pomôcť najmä rodinám zdravotne znevýhodnených detí zorientovať sa v ponuke, ktorá im uľahčí ich situáciu. „Deti si zas môžu vyskúšať rôzne športy a integračné hry spoločne s úspešnými paralympionikmi,“ dodala projektová koordinátorka ADELI Zuzana Šmachová.

V Piešťanoch vystúpi speváčka Sima Martausová, skupina Fragile a raperka Sima. Pre deti budú okrem nafukovacích hradov a ihrísk prichystané tvorivé dielne, rôzne hry a zahrá aj skupina Baby Band. SPV avizuje v Piešťanoch tiež 2. ročník v roku 2019.