Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Partizánskom nominoval Smer 17 kandidátov do MsZ, podporí J. Božika

Na snímke primátor mesta Partizánske Jozef Božik Foto: TASR/Jana Vodnáková

Strana vo voľbách svojho kandidáta na primátora nepostaví.

Partizánske 6. októbra (TASR) - Strana Smer-SD nominovala v nadchádzajúcich komunálnych voľbách do 25-členného Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Partizánskom celkom 17 kandidátov na poslancov, ide o členov strany, ako aj nezávislých. Zároveň podporí kandidatúru súčasného primátora mesta na primátorský post Jozefa Božika (nezávislý). Informovali o tom zástupcovia strany Smer-SD v Partizánskom na dnešnej tlačovej konferencii.

"Niektorí z tých kandidátov sú poslancami už dlhé roky, máme tam aj nové mladé tváre. Chceme, aby demokracia prešla aj medzi mladých ľudí. Štruktúra našich kandidátov, veková aj odborná, zohľadňuje princíp komplexnosti a univerzality v kontexte všetkých priorít stanovených v našich programových dokumentoch," uviedol pre TASR okresný podpredseda strany v Partizánskom Erich Dvonč.

Podotkol, že strana sa v podstate snaží o to, aby mala čo najviac poslancov. "V tomto kontexte sme sa rozhodli, že do niektorých mestských častí nebudeme dávať plné počty, pretože si uvedomujeme aj silu nezávislých kandidátov. S nimi máme veľmi dobrú spoluprácu aj v tomto období," dodal.

Strana vo voľbách svojho kandidáta na primátora nepostaví, ale podporí súčasného primátora Partizánskeho. "Je to hlavne z toho dôvodu, že pozná tých našich poslancov, ktorých sme mali 14 a tá spolupráca bola od začiatku naozaj veľmi dobrá. Myslím si, že v tomto období určite nemáme lepšieho primátora. Naozaj je to nielen politicky zdatný, ale hlavne ľudský zdatný človek, ktorý sa obetuje pre ľudí a hlavne zviditeľňuje mesto a otvára mestský úrad a celú politiku mesta bližšie k občanom," zdôvodnila podporu vládnej strany jej okresná šéfka Mária Janíková.

Božika okrem vládnej strany podporí vo voľbách aj široká stredopravá koalícia zložená z ôsmich strán - SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, Sieť, OĽANO, OKS a NOVA. Súčasná hlava radnice túto podporu vníma podľa svojich slov ako dobré vysvedčenie štvorročnej spoločnej práce, keď v Partizánskom neexistovali politické rozdiely podľa jednotlivých politických strán, ale vždy rozhodoval iba verejný záujem. "V každom prípade ma mimoriadne teší a beriem to ako záväzok, že okrem obrovského množstva ľudí, ktorí mi v podpisovej akcii vyjadrili podporu, sa ku mne prihlásili všetky parlamentné politické strany. Podľa mňa je to výsledok konštruktívnej, korektnej, zodpovednej a otvorenej verejnej politiky," zdôraznil.

Okrem Božika má záujem o kreslo primátora nezávislý kandidát - manažér Branislav Michna. Strana demokratického Slovenska (SDS) nominovala Michala Valacha, vedúceho Ústavu sv. Cyrila a Metoda - Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava v Partizánskom.

O 25 poslaneckých kresiel v mestskom zastupiteľstve chce zabojovať celkom 94 kandidátov. Najviac ich je v stredopravej koalícii - celkom 22, nasleduje strana Nový parlament (19), nezávislí (18), Smer-SD (17), Slovenská národná strana (5), Strana občianskej ľavice (4), po dvoch kandidátoch má koalícia Zmena zdola s Demokratickou únia Slovenska a Ľudová strana Naše Slovensko. Nová demokracia, Komunistická strana Slovenska, Strana demokratického Slovenska, Hnutie za demokraciu a Strana zelených nominovali po jednom kandidátovi.

Komunálne voľby budú 15. novembra.