Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Vytváranie paralelných zoznamov v Púchove bude riešiť polícia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

V zoznamoch ľudí, ktorí už odvolili, bol aj čas volenia a osobné údaje. Robili ich v troch okrskových komisiách v Púchove.

Púchov 15. novembra (TASR) – V troch okrskových komisiách v Púchove sa na podnet niektorých členov mestskej volebnej komisie robili paralelné zoznamy ľudí, ktorí odvolili. V zoznamoch bol aj čas volenia a osobné údaje. TASR to potvrdil člen Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Radovan Gondžúr. Prípad bude riešiť polícia.

Členovia ÚVK podnet prešetrovali priamo v okrskových volebných komisiách v Púchove. „Po prešetrení a po miestnom preverovaní vecí sme dospeli k zisteniu, že nastali určité prípady, v ktorých sa vyskytli paralelné zoznamy s tým, že tieto už boli postúpené orgánom činným v trestnom konaní. My sme si vypočuli svedectvo členov okrskových komisií. Tvrdia a deklarujú, že z mestskej volebnej komisie dostali pokyn zaznamenať paralelne čas volenia jednotlivých voličov s osobnými údajmi,“ priblížil Gondžúr.

Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Považskej Bystrici Slavomíra Kučeru, dostali od občanov v súvislosti s paralelnými zoznamami podnet a vec je zatiaľ v štádiu preverovania.

Voliči sa sťažovali

Podľa predsedu mestskej volebnej komisie v Púchove Jozefa Jankuru v okrskoch 2, 3, 4 bola sťažnosť od voličov, že sa robia ďalšie volebné zoznamy. „Mesto vydalo dva zoznamy voličov a komisia si mala zapisovať ďalší. ÚVK dala stanovisko, že vedenie osobitnej evidencie o voličoch, ktorí sa zúčastnili hlasovania, je v rozpore so zákonom,“ priblížil Jankura s tým, že pokyn na vytváranie paralelných zoznamov nevyplýval zo žiadneho uznesenia mestskej volebnej komisie.

Ako dodal, stanovisko ÚVK rozniesli po všetkých okrskových komisiách. „Pokiaľ si robili tretiu evidenciu tak, že robili len čiarky, to je v poriadku. Pokiaľ by aj mená písali, aj to je v poriadku, ale niekde písali aj rok narodenia a to už je osobný údaj. Ja som osobne navštívil všetky volebné komisie a povedali sme im, aby to nerobili. Už to nerobia,“ zdôraznil Jankura.

Na priebeh komunálnych volieb v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) o to požiadala miestna volebná komisia. Tí sú podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej vo všetkých 18 okrskoch v meste a zostanú tam až do ukončenia sčítania hlasov. "Takisto ÚVK rozhodla o tom, že všetky volebné materiály, teda použité hlasovacie lístky a všetky dokumenty budú zapečatené osobitnou lepiacou páskou s pečiatkou ÚVK tak, aby boli dostatočne zabezpečené pre prípad neskoršieho skúmania," doplnila Chmelová. Špeciálni pozorovatelia sú zamestnancami Okresného úradu v Považskej Bystrici.