Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Ochranári pripravovali podmienky pre možné hniezdenie rybára riečneho

Podmienky, ktoré majú zabezpečiť hniezdenie rybára riečneho, zabezpečovali 2. apríla 2016 ochranári v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na takzvaných košských mokradiach pri Prievidzi. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rybár riečny patrí medzi chránené druhy vtákov a jeho spoločenská hodnota sa odhaduje na viac ako 1300 eur.

Koš 2. apríla (TASR) - Podmienky, ktoré majú zabezpečiť hniezdenie rybára riečneho, zabezpečovali dnes ochranári v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na takzvaných košských mokradiach pri Prievidzi. Obdobne postupovali na tomto migračnom a hniezdom mieste pre stovky druhov vtákov aj vlani, rybár si tam však hniezdo nevytvoril.

Práce, ktoré ochranári realizovali, spočívali v oprave plávajúceho ostrova nachádzajúceho sa v strede vodnej plochy, naplnení bandasiek vodou pod ním a doplnení štrku. Nimi vytvorili podmienky na možné zahniezdenie rybárov riečnych. Na košských mokradiach, ako priblížil Marek Měrka z prievidzskej základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, ešte rybáre nehniezdili. "Ak by hniezdili, bola by to štvrtá lokalita na Slovensku. Ale práve o mesiac tadiaľto tie rybáre pôjdu, budú letieť na dubnické štrkoviská. Ak by sa to podarilo, bola by to veľká vzácnosť," ozrejmil. Podľa jeho ďalších slov je rybár riečny špecifický práve tým, že zahniezdi na štrkovom lôžku alebo nízkom poraste a nie na strome či kríku. "Práve v strede vodnej plochy by nebol vyrušovaný, to je pre neho úplne ideálne. Môže tu pritom zahniezdiť nielen tento rybár riečny, ale i čajka," doplnil.

Košské mokrade sú podľa Měrku zaujímavé pre rybáre práve vodnou plochou, ktorá vznikla banskou činnosťou. "Aj keď si to tu miestni obyvatelia nevážia a neuvedomujú si, akú vzácnosť tu máme, koľko vzácnych druhov vtákov tu hniezdi," poznamenal.

Podmienky, ktoré majú zabezpečiť hniezdenie rybára riečneho, zabezpečovali 2. apríla 2016 ochranári v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na takzvaných košských mokradiach pri Prievidzi. Obdobne postupovali na tomto migračnom a hniezdom mieste pre stovky druhov vtákov aj vlani, rybár si tam však hniezdo nevytvoril. Na snímke vyťahovanie pontónu.
Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rybár riečny patrí medzi chránené druhy vtákov a jeho spoločenská hodnota sa odhaduje na viac ako 1300 eur. Ide o výlučne sťahovavého vtáka, ktorý je veľmi hlučný. Živí sa kôrovcami, malými rybami či hmyzom. Podľa odhadov žije v Európe okolo 270.000 až 570.000 párov.

Mokrade vznikli medzi Prievidzou a Novákmi následkom banskej činnosti. Rozkladajú sa na ploche viac než 40 hektárov. Postupne sa z nich stalo významné migračné a hniezdne miesto pre stovky druhov vtákov, medzi nimi i viacerých chránených. Botanici tam podľa ochranárov tiež objavili niektoré druhy vodných rastlín, z ktorých minimálne jednu už považovali na Slovensku za vyhynutú. O zachovanie mokradí sa odborníci snažia už takmer 20 rokov.