Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Obce v aglomerácii Sebedražie by sa mohli dočkať kanalizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výška schváleného príspevku predstavuje najviac 6.995.507,62 eura.

Sebedražie 29. marca (TASR) - Cigeľ, Koš a Sebedražie, obce v aglomerácii Sebedražie v okrese Prievidza, by sa mali dočkať vybudovania kanalizačnej siete. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia totiž investorovi projektu - Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (StVS), a. s., Banská Bystrica schválilo žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) na tento účel, a to vo výške takmer 7 miliónov eur. Ide pritom už o druhú žiadosť o prostriedky z fondov Európskej únie, pri ktorej bola spoločnosť úspešná. TASR o tom dnes informoval Peter Juríček, starosta Sebedražia a člen predstavenstva StVS.

Prvotne podaný projekt musela vodárenská spoločnosť čiastočne upravovať, aby splnila podmienky novej výzvy. Tie sa mali dotýkať finančných limitov na materiál a technických parametrov. StVS žiadala prostriedky z programu, ktorého prioritnou osou je udržateľné využívanie prírodných zdrojov prostredníctvom rozvoja environmentálnej infraštruktúry a špecifickým cieľom zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v aglomeráciách nad 2000 ekvivalentných obyvateľov v zmysle záväzkov SR voči Európskej únii. Výška schváleného NFP predstavuje najviac 6.995.507,62 eura.

StVS už realizuje verejnú súťaž na dodávateľa prác, predmetom zákazky je vybudovanie splaškovej kanalizácie v rámci týchto troch obcí, ktoré sú navzájom prepojené potrubím. Dĺžka gravitačnej kanalizácie je 15.831 metrov. Hodnotu zákazky pritom odhadla na 7.737.303,73 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Ponuky mohli záujemcovia o zákazku predkladať do 3. novembra minulého roka. Kritériom pre výber víťaza súťaže je najnižšia cena. Ako povedal Juríček, podľa informácií, ktoré má od vodárenskej spoločnosti, verejné obstarávanie naďalej prebieha.

Prostriedky na vybudovanie kanalizácie mal investor od ministerstva už raz schválené. Realizáciu projektu však definitívne zastavil v auguste minulého roka po druhom kole verejnej súťaže na dodávateľa prác, keďže by ho nebolo možné zrealizovať do konca decembra 2015. Vlani koncom mája však bol už známy aj víťaz prvého kola verejného obstarávania, s ktorým vodári podpísali zmluvu o dielo. Kanalizáciu v trojici obcí mala vybudovať brnianska spoločnosť D.I.S., s. r. o., za 5.690.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty, náklady pritom mali byť skoro o polovicu vyššie. S realizáciou projektu firma však nezačala a odmietla sa vyjadriť, aký mala na to dôvod.

Vybudovanie kanalizácie by malo trojici hornonitrianskych sídiel podľa Juríčka veľmi pomôcť. Obce, ako pripomenul, sú totiž značne zasiahnuté banskou činnosťou, problémom je aj koryto potoka Ciglianka, ktoré je najväčším recipientom splaškových vôd a vzhľadom na banskú činnosť stratilo možno polovicu vody, čo by mohlo v budúcnosti znamenať ekologickú katastrofu.