Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Nový festival na bojnickom zámku priblíži príbeh grófa Pálffyho

Pohľad na Bojnický zámok, ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podujatie sa uskutoční od 8. do 12. mája a následne od 16. do 19. mája.

Bojnice 15. marca (TASR)- Festival zámockých príbehov, ktorý na Bojnický zámok zavíta v máji, priblíži príbeh grófa Jána Františka Pálffyho. Posledného šľachtického majiteľa pamiatky budú môcť návštevníci spoznať prostredníctvom jeho snov a túžob, ktoré ho napokon viedli i k prestavaniu stredovekého sídla na romantický zámok.

"Pripravovaný Festival zámockých príbehov je podujatie voľne nadväzujúce na úspešný Medzinárodný festival duchov a strašidiel, ktorý v roku 2018 vyvrcholil jubilejným 25. ročníkom," informovala vedúca oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Festival podľa nej vychádza z vizionárskej architektonickej predstavy grófa Jána Františka Pálffyho o romantickom Bojnickom zámku, pričom pozornosť zameriava hlavne na krásu minulosti, poetiku príbehov, čaro umenia a silu miesta dýchajúceho históriou. "Prvý ročník festivalu pod názvom Romantický sen priblíži návštevníkom život grófa Jána Františka Pálffyho, odkryje jeho túžby a vízie. Návštevníci sa môžu tešiť na zaujímavé spracovanie romantického príbehu muža s veľkými snami, ktorý zmenil zanedbaný hrad na čarovný zámok," priblížila

Podujatie sa uskutoční od 8. do 12. mája a následne od 16. do 19. mája.