Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nové divadlo v Púchove je pýchou mesta

Na snímke kinosála s dvojitými sedadlami pre zaľúbené dvojice (vľavo) v priestoroch nového divadla v Púchove 18. septembra 2013. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Súčasťou divadla je aj digitálne kino, ktoré za tri mesiace navštívilo takmer 4000 divákov.

Púchov 23. decembra (TASR) – Novo otvorené divadlo v Púchove navštívili počas troch mesiacov prevádzky tisícky návštevníkov. Prím medzi divadelnými predstaveniami hral muzikál Perinbaba, ktorý museli hrať štyrikrát. Podľa riaditeľky divadla Milady Vargovej bude zaťažkávacou skúškou Mestský bál, ktorý odštartuje plesovú sezónu.

V digitálnom kine, ktoré je súčasťou divadla, premietli za tri mesiace 85 predstavení, videlo ich takmer 4000 divákov. Najúspešnejším filmom pre dospelých bol Kameňák 4, najúspešnejším detským predstavením boli Šmolkovia 2. V hlavnej sále s kapacitou asi 360 miest, vrátane prístavkov v sále a na balkóne, sa okrem iných predstavili činohra Slovenského národného divadla, Richard Müller a skupina Fragile, Čechomor, Kristína, Radošinské naivné divadlo a desiatky ďalších hudobných či divadelných zoskupení. Väčšina predstavení bola beznádejne vypredaná.

„V novej budove sme sa už zabývali i keď, samozrejme, ešte stále zdolávame jej nové technologické možnosti a problémy. Podstatné je, že všetky naše domáce súbory, divadelné i folklórne, si už vyskúšali niektoré z našich dvoch javísk, že sa diváci k nám radi vracajú, že kino i rôznorodé hosťujúce predstavenia mávame prevažne úplne vypredané. Niektoré z nich sme dokázali vypredať za pár hodín po spustení predpredaja. Snažíme sa preto pridávať nové predstavenia, muzikál Perinbaba sme hrali dokonca štyrikrát,“ priblížila Vargová.

Ako dodala, ponuku rozširujú aj o nové žánre, ktoré predtým nemali kde realizovať, majú za sebou prvú literárnu čítačku a Pavlom Hiraxom Baričákom, ďalším v poradí bude Tibor Eliot Rostas. „Veľkej návštevnosti sa tešila aj predvianočná výstava obrazov deviatich slovenských a českých maliarov - taktiež novinka, keďže dosiaľ v Púchove nebola možnosť vystavovať v takom priestorovom rozsahu, aký ponúka vestibul nášho divadla,“ doplnila riaditeľka.

Takmer desaťročné čakanie na nový kultúrny stánok sa v Púchove skončilo 22. septembra tohto roku, keď slávnostne otvorili budovu nového polyfunkčného divadla, prvého, ktoré samospráva na Slovensku postavila po roku 1989. Dielo v hodnote viac ako päť miliónov eur stavali s prestávkami 3,5 roka. Jeho súčasťou je moderná divadelná sála s elektronicky ovládaným hľadiskom, multifunkčné kino, zázemie pre púchovské kultúrne zoskupenia a parkovisko.