Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Malý záujem o miestnu politiku si v Myjave vysvetľujú zlyhaním strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

V príhovore na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve (MsZ) tento problém spomenul aj znovuzvolený primátor Pavel Halabrín.

Myjava 28. novembra (TASR) – Voľby v Myjave sprevádzal nízky záujem o poslanecké miesta, keď sa o 19 poslaneckých stoličiek uchádzalo iba 25 občanov Myjavy. Z desiatich volebných obvodov až v šiestich bol počet kandidátov totožný s množstvom zvolených poslancov.

V príhovore na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve (MsZ) tento problém spomenul aj znovuzvolený primátor Pavel Halabrín. Ak by z nejakého dôvodu, či už sťahovania z mesta, alebo úmrtia, nemohol niektorý z poslancov pokračovať vo svojej funkcii, nie je miesto neho náhrada a museli by sa konať predčasné voľby. "Ono to nie je o prihlásení sa. Ak som porovnával predchádzajúce dvoje komunálne voľby, nezávislých sa prihlásilo približne rovnako. Vypadli nám kandidáti politických strán. V Myjave navrhlo kandidátov iba šesť politických strán. Štandardné politické strany, napríklad Smer, ktorý vždy navrhoval až 19 kandidátov, ale aj SDKÚ, KDH, SNS a ďalšie politické strany, nenavrhli kandidátov. Tu vidím deficit a dôvod, prečo nie je v niektorých obvodoch žiadny náhradník," uviedol k vzniknutej situácii Halabrín.

Poslankyňa Viera Feriancová je v mestskom zastupiteľstve už štvrté volebné obdobie a nevie presne posúdiť dôvody takého nízkeho záujmu. "Dlho som nad tým rozmýšľala a bavila sa s ľuďmi, ktorí sa mi zdali aktívni a mali záujem o chod mesta. Neviem si to vysvetliť inak ako tým, čo povedal primátor. Jednoducho zlyhali politické strany, ktoré v tomto meste pôsobili. Tento rok sme mali minimum politických kandidátov, z toho iba dve parlamentné strany dodali spolu piatich uchádzačov," zhodnotila Feriancová.

"Neviem sa k tomuto vyjadriť. Ja osobne, keď k tomu prišlo, som nad mojou kandidatúrou rozmýšľal a prišlo mi to ako správna vec. Možno je to v tejto uponáhľanej dobe tak, že ľudia si myslia, že ako poslanci nedokážu niečo ovplyvniť. Ja si, naopak, myslím, že je dôležité sa angažovať, byť pri rozhodovaní a takto pomôcť mestu," doplnil nováčik v poslaneckých laviciach Pavol Kosík.