Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Jazdou v Bojniciach podporila verejnosť boj proti rakovine

Ilustračné foto Foto: TASR - Andrej Galica

Za 15 rokov kampane vyzbierala nadácia podľa jej prezidentky Margity Klobušickej takmer dva milióny eur, za ktoré kúpila 15 rôznych prístrojov.

Bojnice 16. júna (TASR) - Kampaň Na kolesách proti rakovine zavítala dnes v rámci svojho 15. ročníka i do Bojníc. Podujatie symbolicky, za mierneho dažďa, odštartovala jazda účastníkov na kolesových približovadlách okolo Hurbanovho námestia.

Bojnice sú v poradí ôsmym miestom z 15, kam kampaň Nadácie Výskum rakoviny v rámci svojho aktuálneho ročníka zavítala. "Celý ročník sa začal v máji, skončí sa koncom septembra. Počas tohto obdobia sa budú zbierať financie a budeme informovať ľudí o prevencii, práve preto, aby sme vedeli zabezpečiť lepší výskum. Čím bude výskum efektívnejší, tým skôr budeme vedieť nejakým spôsobom zničiť nádorové bunky," priblížil Roman Bohovič z Nadácie Výskum rakoviny.

Účastníkov podujatia v Bojniciach prišli podporiť aj sólisti Veľkého zboru donských kozákov, kapela Pell-Mell 59 z Drietomy pri Trenčíne, majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš. Tiež patrónka 15. ročníka kampane, mnohonásobná paralympijská víťazka, majsterka sveta a rekordérka v streľbe Veronika Vadovičová, podľa ktorej slov rovnakú silu ako paralympionici musia mať aj ľudia s nádorovými ochoreniami. "Myslím si, že ľudia, ktorí majú rakovinu, to majú oveľa ťažšie, pretože je to niečo nové, čo do ich života vstúpi a zrazu sa im zo dňa na deň zmení život. Aj preto som vlastne naklonená tejto kampani, pretože nikdy nevieme, koho to môže postihnúť a skoro každý deň počúvam, kto z mojich známych sa s touto chorobou nejako stretne," podotkla.

Súčasťou kampane v Bojniciach bola i verejná zbierka, ktorá sa tu konala od 12. júna na viacerých miestach. Po prvý raz v histórii kampane sa do nej zapojili viaceré organizácie. "V rámci Na kolesách proti rakovine zbierame financie na to, aby sme mohli kúpiť prístroj, ktorý sa volá laminárny box. Slúži na kultiváciu a spracovanie nádorových a nenádorových buniek. Tým pádom, keď budeme s nimi vedieť pracovať a správne pracovať, budeme vedieť aj pochopiť, prečo niektoré mechanizmy fungujú tak, ako fungujú," ozrejmil Bohovič.

Podporiť ciele kampane môže verejnosť aj odoslaním darcovskej sms s textom DMS KOLESA na číslo 877 u mobilných operátorov O2, Orange a Telekom. Správa je spoplatnená sumou vo výške dvoch eur, na účet nadácie poputuje 96 percent z každej darcovskej sms.

Za 15 rokov kampane vyzbierala nadácia podľa jej prezidentky Margity Klobušickej takmer dva milióny eur, za ktoré kúpila 15 rôznych prístrojov. "Tie neslúžia len na výskum, ale i na diagnostiku," dodala.