Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlová zriadi záložné právo na klub dôchodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Lašák

Založenie budovy je zároveň nevyhnutným podkladom pre uvoľnenie záverečnej žiadosti o platbu v sume takmer 540.000 eur.

Handlová 30. novembra (TASR)- Samospráva Handlovej zriadi záložné právo na budovu klubu dôchodcov v prospech Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v zastúpení Slovenskej agentúry životného prostredia. Ručením svojho majetku tak reaguje na podmienky zmluvy o nenávratný finančný príspevok (NFP) na projekt Kompostáreň Handlová. Krok mesta odobrili na svojom rokovaní vo štvrtok (29.11.) tamojší mestskí poslanci.

"Je to povinnosť vyplývajúca zo samotnej zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Ešte minulý rok sme si mali vybrať formu určenia budúcej prípadnej pohľadávky. Varianty boli dva, bianko zmenka alebo zriadenie záložného práva na hnuteľný, respektíve nehnuteľný majetok vo vlastníctve mesta," načrtol Peter Cagáň z referátu regionálneho rozvoja a strategického plánovania Mestského úradu v Handlovej.

Mesto podľa neho rokovalo s MŽP SR, respektíve SAŽP, či môže ručiť majetkom nadobudnutým z NFP, s čím orgány súhlasili. "Ale časom, zhruba po roku, nám povedali, že nehnuteľný majetok v rámci projektu nie sú ochotní akceptovať ako záloh, čím nám vznikla povinnosť nájsť nejaký iný objekt vo vlastníctve mesta, ktorý budú akceptovať a bude vo vyššej výške ako samotná stavba (budova kompostárne v rámci projektu, pozn. TASR) a vybrali sme klub dôchodcov," ozrejmil s tým, že objekt klubu znalec ocenil na sumu viac ako 108.000 eur, čím ho mohlo mesto použiť ako záloh.

Ostatnou zárukou je hnuteľný majetok získaný v rámci projektu. Záložné právo súvisí s prípadnými pochybeniami počas následnej kontroly projektu. "Orgány vtedy môžu vystaviť korekciu vo výške zväčša minimálne 25%, ktorú si potom budú uplatňovať zo záložných zmlúv na tento majetok. Hnuteľný majetok je vo výške 85% z celkovej výšky NFP, stavba bola vo výške niečo cez 10%, čo je 95.000 eur," dodal Cagáň.

Založenie budovy je zároveň nevyhnutným podkladom pre uvoľnenie záverečnej žiadosti o platbu v sume takmer 540.000 eur. Právo platí pritom na určitý čas, a to do schválenia poslednej následnej monitorovacej správy projektu kompostárne v decembri 2023.