Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Donucovacie prostriedky použili mestskí policajti takmer 400-krát

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

V 39 prípadoch boli použité hmaty, chvaty, slzotvorný prostriedok a putá. Vo všetkých prípadoch išlo o agresívne osoby pod vplyvom alkoholu.

Považská Bystrica 12. marca (TASR) – Považskobystrickí mestskí policajti vykonali v minulom roku 2230 zásahov na základe oznámení od obyvateľov a ďalších 2022 priestupkov odhalili vlastnou činnosťou. Informoval o tom náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici Juraj Lieskovský.

"S použitím donucovacích prostriedkov bolo vykonaných celkom 399 zákrokov, v 39 prípadoch boli použité hmaty, chvaty, slzotvorný prostriedok a putá. Vo všetkých prípadoch išlo o agresívne osoby pod vplyvom alkoholu, ktoré narušovali verejný poriadok na miestach prístupných verejnosti. Ani v jednom prípade nedošlo k zraneniu ani usmrteniu osoby a zákroky boli primerané z hľadiska zákona. V roku 2018 nebol zaznamenaný žiaden útok na príslušníka mestskej polície," doplnil Lieskovský.

Ako dodal, v roku 2018 sa policajtom mestskej polície podarilo priamo pri čine pristihnúť a zadržať 19 podozrivých zo spáchania trestnej činnosti. Tieto osoby odovzdali orgánom činným v trestnom konaní. Zabezpečili tiež odstránenie 29 starých vozidiel z verejných priestranstiev. V 360 prípadoch bol použitý technický prostriedok na zamedzenie odjazdu vozidla, keďže stáli na mieste, kde je to zakázané dopravnými značkami, alebo všeobecnou úpravou cestnej premávky.

Mestská polícia sa podieľa aj na preventívnej a výchovnej činnosti, ktorá bola zameraná na žiakov základných a stredných škôl v meste. "Témy prednášok nadväzovali na Stratégiu prevencie kriminality SR. V roku 2018 sa uskutočnilo celkom 135 hodín prednášok. Pozornosť sme venovali aj seniorom. Prednáškovú činnosť zabezpečila mestská polícia aj na detskom dopravnom ihrisku. Túto výučbu absolvovalo 8399 žiakov," doplnil Lieskovský.