Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Po dvojročnej rekonštrukcii sprístupnili hrad krvilačnej Bátoričky

Čachtický hrad, ktorý je známy najmä vďaka legende o krvilačnej grófke Alžbete Báthoryovej, oficiálne otvorili verejnosti po jeho dvojročnej rekonštrukcii v piatok 20. júna 2014. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po dnešnom slávnostnom otvorení pokračuje počas víkendu na hrade dvojdňový program pre širokú verejnosť.

Čachtice 20. júna (TASR) - Čachtický hrad dnes po dvojročnej rekonštrukcii slávnostne otvorili pre verejnosť. Sídlo legendami opradenej krvilačnej grófky Alžbety Bátoriovej obnovili za 1,2 milióna eur vďaka európskym zdrojom z Regionálneho operačného programu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Desiatimi percentami sa na rekonštrukcii podieľal štát a piatimi ako majiteľ objektu obec Čachtice.

Podľa starostky Čachtíc Anny Ištokovej celý archeologický prieskum financovala obec. Pred rekonštrukciou bol hrad voľne prístupný verejnosti na vlastné nebezpečenstvo, po rekonštrukcii prístup na hrad spoplatnia. Otvorený bude denne okrem pondelka, na hrade bude okrem strážnej služby aj sprievodca.

„V rámci rekonštrukcie sa dobudovali hradné múry, vyplnili sa kaverny, v rámci archeologického výskumu objavili na hrade nové priestory, ktoré nadstrešili, pribudla vyhliadková terasa, z ktorej je nádherný výhľad na okolie. Bola prestrešená kaplnka, kde by sa mohli urobiť podlažia, čo by bolo pre turistov mimoriadne zaujímavé. Na nádvorí postavili hospodársku budovu, kde by sa časom mali premiestniť exponáty Čachtického múzea,“ priblížila Ištoková s tým, že ak pred rekonštrukciou navštívili hrad tisícky ľudí, po obnove by ich počet mal stúpnuť na desaťtisíce.

Fotogaléria: Otvorenie Čachtického hradu


Miesto hrobu Bátoričky je opradené rúškom tajomstva

Čachtický hrad, ktorý je známy najmä vďaka legende o krvilačnej grófke Alžbete Báthoryovej, oficiálne otvorili verejnosti po jeho dvojročnej rekonštrukcii v piatok 20. júna 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Archeologický výskum podobného rozsahu sa podľa historičky Kataríny Babičovej na Čachtickom hrade robil prvýkrát a priniesol mnoho zaujímavých nálezov. „Boli to kachlice, šperky, fajky, mince a mnoho črepov, ktoré ešte archeológovia budú spracovávať. Predpokladám, že všetky nálezy skončia v Trenčianskom múzeu, keďže je to spádové múzeum Čachtického hradu,“ skonštatovala Babičová.

Sprístupnenie hradu v takejto podobe je podľa nej veľkým počinom. „Čachtický hrad je jedným z najnavštevovanejších slovenských hradov, krvavá story Alžbety Bátoriovej je pre ľudí veľkým lákadlom. Čachtice sú spojené s jej súdom a s tým, že tu ju zamurovali a tu aj zomrela. Miesto hrobu Bátoričky je opradené rúškom tajomstva a archeológovia a historici stále dúfajú, že niekde nájdu jej hrob,“ doplnila historička s tým, že práve tento rok uplynie 400 rokov od smrti grófky.

Po dnešnom slávnostnom otvorení pokračuje počas víkendu na hrade dvojdňový program pre širokú verejnosť. V sobotu i v nedeľu (21.–22.6.) čaká na návštevníkov celodenný program nazvaný Feudálny život na Čachtickom hrade. Pripravený je pestrý šermiarsky víkend, ukážky stredovekých zbraní, promenády rytierov na hrade, turnaj v šerme i lukostreľbe. V sobotu prídu Čachtický hrad pozdraviť i rytieri z Beckovského hradu. Počas celého dňa bude k dispozícii stredoveká kuchyňa, dobový tábor a rôzne stredoveké hry pre deti aj dospelých, predaj Bátoričkinho vína a rôznych suvenírov.



Čachtický hrad, ktorý je známy najmä vďaka legende o krvilačnej grófke Alžbete Báthoryovej, oficiálne otvorili verejnosti po jeho dvojročnej rekonštrukcii v piatok 20. júna 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa