Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bánovciach platí druhý stupeň povodňovej aktivity

Na snímke zatopená cesta v obci Žitná Radiša v okrese Bánovce nad Bebravou po prívalových dažďoch 27. júla 2014. Foto: TASR/KR HaZZ v Trenčíne

Povodňová komisia naďalej situáciu v meste monitoruje.

Bánovce nad Bebravou 28. júla (TASR) - V súvislosti s možnými povodňami z prívalových dažďov vyhlásilo mesto Bánovce nad Bebravou v nedeľu 27. júla o 21.47 h druhý stupeň povodňovej aktivity.

"Zasadala aj povodňová komisia, ktorá zisťovala potenciálne škody na majetku, pričom sa zatiaľ žiadne nevyskytli. Nebol potrebný ani zásah hasičov," informovala dnes TASR hovorkyňa mesta Ingrid Mozolová.

Zdôraznila, že povodňová komisia naďalej situáciu v meste monitoruje.

V Uhrovci a Žitnej-Radiši odstraňujú škody, ktoré napáchali prívalové dažde

Na snímke zatopené pole v obci Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou po prívalových dažďoch 27. júla 2014.
Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín
V Uhrovci a Žitnej-Radiši (okres Bánovce nad Bebravou) dnes od rána naďalej odstraňujú škody, ktoré napáchala nedeľňajšia (27.7.) povodeň. Večerné prívalové dažde tam zdvihli hladinu toku Radiša, ten v oboch obciach vytopil niekoľko domov a poškodil cesty. V Uhrovci i Žitnej-Radiši naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

"Likvidujeme spolu s dobrovoľnými hasičmi škody, upratujeme, pomáhame občanom pri odčerpávaní vody z ich príbytkov, záhrad a dvorov. Upravujeme tiež miestne komunikácie," priblížila pre TASR aktuálne dianie v Uhrovci starostka Zuzana Máčeková.

Ako doplnila, v obci naďalej ponechala v platnosti tretí stupeň povodňovej aktivity. "Je zamračené, hlásia zrážky. Nevieme, čo nám počasie prinesie, potok sa môže ešte vybrežiť," podotkla.

Odstraňovaním škôd sa zaoberajú aj v susednej obci Žitná-Radiša. "Čistíme upchaté priepusty kanálov, odstraňujeme nánosy blata a popadané stromy z miestnych komunikácií, správca toku nám priniesol kamene na zabezpečenie miesta, kde nám odtrhlo svah," uviedol starosta Rudolf Botka, podľa ktorého je situácia v obci pokojná. "Mrholí, ale zatiaľ nehrozí, že by sme mali problém. Nemáme však ešte všetko pod kontrolou, preto sme ponechali v platnosti aj tretí stupeň povodňovej aktivity," poznamenal.

Povodeň z prívalových dažďov narobila škody aj v Dubničke

Povodeň z prívalových dažďov v nedeľňajších (27.7.) večerných hodinách vytopila v Uhrovci pivnice a záhrady asi desiatich domov na Ulici SNP. V Žitnej-Radiši odtrhla kus cesty a ďalšie poškodila, zaplavila 15 až 20 pivníc domov, vrátane tej na obecnom úrade a materskej škole. Obe obce tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili 27. júla v podvečerných hodinách.

Okrem obcí Uhrovec a Žitná-Radiša zasiahla nedeľu 27. júla povodeň z prívalových dažďov aj ďalšiu obec v okrese Bánovce nad Bebravou, a to Dubničku. "Po 17.00 h prestalo pršať a z hôr od obce Žitná-Radiša prišla prívalová vlna, ktorá za 15 až 20 minút zatopila časť dediny," uviedol pre TASR jej starosta Jozef Petrek.

Spresnil, že voda zatopila pivnice, dvory i obytné miestnosti šiestich až siedmich domov v obci. "Od večera sme odčerpávali vodu, momentálne odstraňujeme ďalšie škody," doplnil s tým, že v pohotovosti boli všetky obecné i záchranné zložky.

Podľa slov starostu prívalová vlna zasiahla obec tak rýchlo, že nestihli ani vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity. "Dnes budeme mať zasadnutie, na ktorom sa rozhodne o ďalšom postupe," dodal.