Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Obyvatelia ulice K nemocnici v Bánovciach zatiaľ ostávajú v domoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bývalých nájomníkov viackrát mesto upozornilo na to, že sa v priestoroch zdržiavajú na vlastné riziko, zároveň zabezpečilo prívod vody v obmedzenom režime.

Bánovce nad Bebravou 1. decembra (TASR) - Obyvatelia bytových domov na ulici K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou, ktoré sú podľa statika v nevyhovujúcom a zdravie ohrozujúcom stave, zatiaľ v bytoch ostávajú. Bývalých nájomníkov viackrát mesto upozornilo na to, že sa v priestoroch zdržiavajú na vlastné riziko, zároveň zabezpečilo prívod vody v obmedzenom režime. Samospráva rieši i predbežné opatrenia na vysťahovanie ľudí.

"Od 1. decembra nastáva nový režim v bytovkách, to znamená, že voda pôjde dvakrát denne po dve hodiny. Mestu nie je ľahostajné, že sa tieto osoby ocitli v nepriaznivej situácii a najmä tie rodiny, ktoré sa vôbec nepričinili o to, že sú tie bytovky takto zničené. Samozrejme, sú tam aj deti, tak dbáme na to, aby boli zabezpečené hygienické potreby a aj dostatok vody," uviedol dnes hovorca Bánoviec nad Bebravou Miroslav Schlesinger.

Ešte dávnejšie podalo mesto na súd predbežné opatrenia na vysťahovanie štyroch rodín z bytových domov, ako však upozornil Schlesinger, bolo to ešte pred tým, ako začal problém s nevyhovujúcim stavom domov. "Ide o arogantne sa správajúcich nájomníkov, ktorí boli aj neplatiči," spresnil. Mesto teraz podľa neho počká na súdne rozhodnutie a podá ďalšie predbežné opatrenia na súd.

Obyvatelia sa podľa jedného z nich Petra Murka nebudú nikam sťahovať. Ako dnes tvrdil, dohodlo sa, že môžu zostať v bytových domoch na vlastné riziko a mesto prisľúbilo, že nebude dávať predbežné opatrenia na súd, kým sa nenájde nejaké ďalšie riešenie. "Skúšali si nájsť aj iné bývanie, ale dnes kto dá Rómom do podnájmu byt. Zatiaľ ostali všetci tu bývať a nemajú kam ísť, lebo toto je vytvorená jedna rodina. Nie je iného východiska, len ostať tu," poznamenal. Murko ďalej ocenil, že sa samospráva a Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity o situáciu starajú, zároveň doplnil, že s radnicou spolupracujú aj v prípade riešenia prispôsobivých a neprispôsobivých obyvateľov. Kroky samosprávy však niektorí z bývalých nájomníkov aj kritizujú, keďže nemajú ísť kam bývať, vypínanie vody tiež podľa nich bude spôsobovať problémy s hygienou.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz konštatoval, že sa mesto vzhľadom na situáciu ocitlo pod tlakom. "Pre mňa bolo prioritné, aby sme sa nejak uistili, že sa ľudia nedostanú na ulicu počas zimných mesiacov a aby neostali bez základných príslušenstiev, vrátane vody," povedal s tým, že žiadne masové vysťahovanie ľudí z bytových domov sa konať nebude. Ravasz pripomenul, že jeho kolegovia z úradu už viackrát navštívili úrad ako aj dotknutých obyvateľov, pričom situáciu v meste budú naďalej monitorovať a robiť, čo sa len dá, aby napätie, ktoré tam je, znížili. "Jednak je tam veľa ľudí, ktorí tam nemajú trvalé bydlisko, s týmito rodinami individuálne pracujeme, aby sme im našli nejaké riešenie pre nich. Mám za to, že tí ľudia, ktorí sú platičmi, by mali dostať náhradné bývanie od mesta, ale o tomto ešte len rokujeme," ozrejmil s tým, že pre neho je prioritou, aby sa tam nestala počas zimných mesiacov nejaká tragédia.

Na základe znaleckých posudkov, ktoré dalo mesto vypracovať, neuzavrelo s nájomníkmi z trojice domov nové nájomné zmluvy. Platnosť tých predchádzajúcich sa im skončila 1. novembra, čím mestu zo zákona nevyplýva povinnosť zabezpečiť ľuďom náhradné ubytovanie. Samospráva v trojici domov oficiálne registruje 406 bývalých nájomníkov, samotní obyvatelia uviedli, že ich je asi 600. Z 58 bytov tam bývali v 24 riadne platiaci nájomníci. Niektorí z nich sa podľa Schlesingera snažia nájsť dočasné ubytovanie u svojich rodín, ďalším sa samospráva snaží nájsť ubytovanie prostredníctvom mimovládnych organizácií. Viacerí si tiež podali žiadosti o mestské nájomné byty. V súvislosti s krízovou situáciou eviduje mesto aj viaceré trestné oznámenia.