Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce nad Bebravou budú mať v roku 2018 vyrovnaný rozpočet

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V príjmovej časti rozpočtu je premietnutý predpokladaný vývoj plnenia daňových príjmov, ktoré budú aj v roku 2018 rozhodujúcim zdrojom financovania potrieb mesta.

Bánovce nad Bebravou 14. decembra (TASR) - Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Celkové príjmy, ako i celkové výdavky majú dosiahnuť zhodne výšku 14.625.902 eur. Rozpočet schválili bánovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (13.12.).

V príjmovej časti rozpočtu je premietnutý predpokladaný vývoj plnenia daňových príjmov, ktoré budú aj v roku 2018 rozhodujúcim zdrojom financovania potrieb mesta, vysvetlila vedúca finančného odboru Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Eva Straňáková. "Celkové príjmy rozpočtu mesta sú oproti pôvodnému rozpočtu na rok 2017 zvýšené o 15,1 % vplyvom nárastu podielových daní, poskytnutých dotácií na výkon prenesených kompetencií v oblasti školstva, zapojením naakumulovaného rezervného fondu na realizáciu investičných akcií a spoluúčasti mesta na projektoch či zapojením plánovaného úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania," ozrejmila.

"Tento rozpočet je nastavený v zmysle možností mesta, samozrejme, že vždy sa dá spracovať aj lepším spôsobom, vždy sa dajú naprogramovať aj iné investičné akcie, ktoré ale vždy závisia od dohody primátora mesta a poslancov. Takže sa urobil kompromis a snažili sme sa to nastaviť tak, aby bolo dobre," skonštatovala mestská poslankyňa Mária Hajšová. To, čo podľa nej nevyšlo, je zimný štadión, ale ten bude samospráva riešiť, keď bude schvaľovať záverečný účet mesta za rok 2017. "Tam sme sa už zaviazali, že budeme riešiť aj zimný štadión, ale povedali sme si veľmi pozitívnu vec, na ktorej sme sa s primátorom aj dohodli, že v budúcom roku sa venujeme školám," dodala.

Primátor Marián Chovanec ju doplnil, že mesto čaká jeden z veľkých projektov, a to rekonštrukcia miestnych komunikácií a chodníkov cez PPP projekt. "Pokiaľ všetky legislatívne procesy pôjdu tak, ako majú a nebudú nejaké technické prekážky, tak v budúcom roku by sa malo mesto dočkať rekonštrukcie chodníkov a ciest," podčiarkol.

Bežné príjmy mesta naplánovala radnica na 13.635.148 eur, bežné výdavky na 12.928.397 eur. Kapitálové príjmy majú budúci rok dosiahnuť sumu 16.500 eur a kapitálové výdavky 1.268.207 eur. Príjmové finančné operácie sú vo výške 974.254 eur a výdavkové finančné operácie vo výške 429.298 eur. Kapitálový rozpočet naplánovala samospráva ako schodkový, pričom tento schodok kryje prebytok bežného rozpočtu a finančné operácie.