Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tipsport Liga

Zvolen posilnil kanadský útočník Fortin so skúsenosťami z NHL

Na snímke gólová radosť Zvolena počas zápasu 20. kola Tipos extraligy HKM Zvolen - HC '05 Banská Bystrica vo Zvolene 24. novembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

K zvolenskému tímu sa v pondelok pripojil aj nový hlavný tréner Jamie Russell. S hráčmi absolvoval prvý spoločný míting a rovnako aj tréning na ľade.

Zvolen 22. januára (TASR) - Kanadský hokejista Alexandre Fortin posilnil ofenzívu HKM Zvolen. Dvadsaťšesťročný útočník má na svojom konte aj 24 zápasov v zámorskej NHL za Chicago Blackhawks. Fortin sa k mužstvu pripojí v priebehu týždňa a debut by mohol absolvovať po vybavení formálnych záležitostí v piatok proti Novým Zámkom.

Zvolenský skaut Patrik Ryba mal kanadského ofenzívneho univerzála vyhliadnutého už pred sezónou, ale k finálnej dohode došlo až teraz. "Alex bol jeden z hráčov, o ktorých sme mali záujem už v lete. Rokovania neboli vôbec jednoduché ani teraz, ale sme veľmi radi, že sme to dotiahli do úspešného konca. Je to tvorivý útočník so skvelou palicovou technikou a podstatné je, že dokáže hrať centra aj krídlo. Toto je jeho prvá zastávka v Európe a chce sa tu ukázať v čo najlepšom svetle," uviedol Ryba pre klubový web HKM.

Fortin väčšinu kariéry strávil vo farmárskej AHL, v ktorej odohral 202 zápasov a nazbieral 62 bodov (22+40). Prebiehajúcu sezónu začal v Orlando Solar Bears v nižšej ECHL. Na svoje konto si v 20 dueloch pripísal 19 bodov (7+12). Zaujímavosťou je, že strýkom Fortina je slávny kanadský brankár Jean-Sebastien Giguere, ktorý získal s "javorovými listami" titul majstra sveta v roku 2004 a na konte má aj Stanleyho pohár s Anaheimom (2006/07).

K zvolenskému tímu sa v pondelok pripojil aj nový hlavný tréner Jamie Russell. S hráčmi absolvoval prvý spoločný míting a rovnako aj tréning na ľade. Päťdesiatsedemročný kouč si uvedomuje, že do konca základnej časti ostáva málo času a verí, že sa tímu podarí naskočiť opäť na víťaznú vlnu. Veľký dôraz chce klásť na dobrý vzťah s hráčmi. "Je veľmi dôležité, aby sme si s hráčmi verili a na to potrebujeme trochu času. Dôvera a rešpekt musí fungovať smerom od trénera k hráčom, ale aj od hráčov k trénerovi. Budeme rýchly, tvrdo pracujúci tím a bude ťažké proti nám hrať. Trochu na štýl severoamerického hokeja," povedal Russell.