Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Poprad zdolal v šlágri Nitru, Košice zdolali Trenčín po predĺžení

Na snímke hráči Banskej Bystrice sa radujú z prvého gólu v zápase 37. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HKm Zvolen - HC 05 Banská Bystrica, 4. januára 2015 vo Zvolene. Foto: TASR/Branislav Račko

Žilina deklasovala Skalicu 6:1.

Po dvoch tretinách už len málokto na zvolenskom štadióne veril, že domáci v pohronskom derby otočia nepriaznivý vývoj. Prehrávali o tri góly a prakticky vo všetkom za 'baranmi' zaostávali. Nestačili v súbojoch, nedoťahovali akcie, vyrábali chyby v obrannom pásme a keď si aj vytvorili náznak šance, tak im chýbala vydarenejšia finálna fáza. Hostia svižne korčuľovali za svojím cieľom. V 11. min Birovu strelu od modrej Lamper stečoval puk za chrbát Šimka, v 13. min zasa Kytnárova strela prekvapujúco druhý raz rozvlnila sieť, keď jej dopomohol k správnemu smeru aj brániaci Brabenec. V druhej tretine bolo spočiatku ešte všetko otvorené, no keď sa v 29. min Kafka v trme vrme najlepšie orientoval pred bránkou a Šimka prekonal tretí raz, Zvolenčania si ešte viac zabuchli dvere na prípadné bodovanie. Bystričania prejavovali viac chuti, hrali jednoduchšie i agresívnejšie a na počet šancí jasne vyhrávali, ďalšie góly mali na hokejkách Handlovský, Kafka, Preissinger i White.

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)


Góly: 59. Sloboda (Hraško, Puliš) - 11. Lamper (Biro, Zigo), 13. Kytnár (Biro), 29. Kafka (Handlovský), 43. Kadura (Biro, Kafka). Rozhodcovia Jonák, Štefík - P. Šefčík, J. Tvrdoň, vylúčení 8:11, navyše 10 min Pichnarčík - Kytnár za zhodenie rukavíc, presilovky 1:1, v oslabení 0:0, 3223 divákov.

Hlasy po zápase:

Josef Turek, tréner Zvolena: "Vedeli sme, že Bystrica má silné mužstvo, inkasovné góly boli lacnejšie, súper nás však od začiatku prehrával. Už mesiac a pol hľadáme dvoch kvalitných obrancov, a to skúsených, no nikto voľný nie je. Aj v tréningoch hráči zaskakujú a stráca sa kvalita. Neodohrali sme dobrý zápas, bolo to ťažkopádne, zaostávali sme, zaslúžene sme prehrali. Videli sme z našej strany aj svetlejšie okamihy, no pôsobili sme dosť upracovane, vieme hrať lepšie."



Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Odohrali sme veľmi dobré stretnutie, boli sme aktívnejší hlavne v hre piatich na piatich. Zvolen hrozil najmä v presilových hrách, dosť sme sa nechali vylučovať, Súper mal aj výhodu presilovky o dvoch hráčov, ubránili sme sa a keď sme strelili štvrtý gól, bolo prakticky po zápase a náskok sme si ustrážili."



Andrej Podkonický, útočník Zvolena: "Zápas viac bolel ako tešil, prehrali sme, fyzicky, korčuliarsky a v presilovkách sme nestačili. Súper bol rýchlejší, vyhrával vzájomné súboje, zaslúžene zvíťazil. Škoda presiloviek, málo sme strieľali, neustále sme boli o krok vzadu. O únave to nebolo, hrali sme hlavne nekompaktne, komplikovane, bez súhry, takto to jednoducho nejde."

Marek Biro, obranca B. Bystrice: "Sme sa aj smiali, že keď som vystrelil, bol z toho gól. Snažil som sa nahadzovať puky pred bránku, nie je to naslepo, keď vidím, že tam stojí náš hráč, posielam puky na neho. Zvolenčanov sme do šancí nepúšťali, okrem presiloviek."



Zvolenčanov najviac mrzela okrem Podkonického príležitosti už v 6. min, Obdržálkova v 23. min a divákov zdvihol zo sedadiel aj blafák Brabenca v 29. min i Škvaridlov pokus o minútu neskôr. Tretiu tretinu začali domáci s presilovkou o dvoch hráčov a mali na ňu až 64 sekúnd. Ak by gól strelili, mohli vývoj výrazne zdramatizovať, no faul Obdržálka po deviatich sekundách hry im z početnej výhody ubral a výborného Košarišťana neprekonali, aj keď mal Podkonický k tomu veľmi blízko.

Na druhej strane najskôr Preisinger v 43. min nastrelil žŕdku, no Kadura už trafil presne a domácim chuť na zvrat dokonale zhorkla. Hraškova žŕdka v 46. min síce vyznela sympaticky, no na frontálny útok nezavelila a 'barani' pohodlne dotiahli zápas s jasným skóre do víťazného konca. Napokon čisté konto Košarišťana pokazil gól Slobodu v presilovke necelé dve minúty pred koncom, ktorý zapôsobil už len kozmeticky a málo vzrušila už aj záverečná bitka Pichnarčíka s Kytnárom.


HC Košice - Dukla Trenčín 2:1 pp (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)


Góly: 8. Cebák (Bartánus, Philipp), 61. I. Rachůnek (Bartoš) - 34. Stantien (Dudáš).

Obidve družstvá začali aktívne a tlačili sa do zakončenia. V 4. minúte najprv pálil tvrdo od modrej čiary domáci kapitán Štrbák, na opačnej strane pohrozil Mikula, stav sa však nezmenil. Skóre duelu mohol otvoriť trenčiansky center Hlinka, ale jeho tvrdá strela spomedzi kruhov skončila iba vo výstroji Hyláka. O úvodný presný zásah zápasu sa postarali "oceliari" v početnej výhode piatich proti štyrom, keď Cebák šikovne tečoval strelu Bartánusa - 1:0. Trenčania pridali smerom dopredu a najbližšie k vyrovnávajúcemu gólu boli v 11. minúte, Razingar spoza košickej bránky šikovne nabil Šišovskému, ktorý však tesne minul. V ďalšom priebehu sa hra vyrovnali a šance sa striedali na obidvoch stranách. Najväčšiu z nich spálil minútu pred koncom prvej dvadsaťminútovky domáci krídelník Ivan Rachůnek, ktorý sa po chybe Dudáša dostal do samostatného úniku.

Domáci hráči sa dostali do obrovskej šance v 22. minúte, keď sa spoza trenčianskej bránky uvoľnil Jenčík, no Konrád si s jeho zakončením pod hornú žŕdku poradil. O tri minúty neskôr sa ocitol sám pred odkrytou košickou bránkou Hlinka, Hylák ležiaci ľade však vytiahol zázračný zákrok lapačkou. Trenčania prevzali iniciatívu, aktívnou hrou si vypýtali dve početné výhody, z ktorých ale nič vyťažili. V 33. minúte sa "oceliari" dostali do úniku dvoch proti jednému, Cebák si puk nevymenil so spoluhráčom a tesne minul priestor trenčianskej bránky. Hostia kontrovali o minútu neskôr, keď Stantien zužitkoval ideálnu prihrávku Dudáša a vyrovnal na 1:1. V ďalšom priebehu sa hra zrýchlila, obidva tímy sa napádali vysoko pri rozohrávkach a šance sa striedali pred oboma bránkami. Nerozhodný stav sa do konca druhej tretiny nezmenil.

Tretie dejstvo pokračovalo vo svižnom tempe a obaja brankári pokračovali v spoľahlivých výkonoch. V 45. minúte zastavil košický kapitán Štrbák nedovolene unikajúceho Fila a hlavný arbiter nariadil trestné strieľanie. Hylák aj so šťastím podržal svoj tím. Minútu pred koncom duelu spálil obrovskú šancu domáci Bicek, keď netrafil bránku a vzápätí na opačnej strane nechal vyniknúť Hyláka Šišovský. Napriek snahe obidvoch družstiev o strhnutie víťazstva na svoju stranu gól v riadnom hracom čase nepadol a na rad prišlo predĺženie. V ňom rozhodol uz po 46 sekundách Ivan Rachůnek - 2:1.


HK Poprad - HK Nitra 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)


Nitra chcela po dvoch prehrách opäť zvíťaziť a začala aktívnejšie. V 5. min Pupákovu strelu vykryl brankár Kostúr a v následnej presilovke musela ďalšie nebezpečné situácie riešiť popradská defenzíva. "Kamzíkom" sa napokon podarilo otvoriť skóre, puku sa medzi kruhmi po hrúbke Pavlíčka zmocnil Boltun a vymietol horný roh Valentovej siete. Taktovku zápasu prevzali do svojich rúk domáci a mohli vedenie ešte zvýšiť, do konca prvej tretiny sa im to však nepodarilo.

Na snímke brankár Nitry Michal Valent počas zápasu 37. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Poprad a HK Nitra v Poprade 4. januára 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


V druhej časti sa hral rozháraný hokej plný nepresností. Väčšie šance mali hostia. Vyrovnanie mal na hokejke Lelkeš, keď sa po nenápadnom pase rútil sám na Kostúra, no nedal. V 34. min Slovák našiel Lukáša Nováka, jeho koncovka však tesne obišla popradskú bránu. Na opačnej strane hrozili z bezprostrednej blízkosti Rapáč, či Takáč, no Podtatranci svoje vedenie nezvýšili a Nitrania predsa len dokázali vyrovnať, keď Kostúra tesne pred druhou sirénou prestrelil Henrich Ručkay – 1:1.

HK Poprad - HK Nitra 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly:
10. Boltun, 54. Fabian (Takáč, Kroták) - 39. H. Ručkay (Slovák, J. Ručkay). Rozhodovali: Lokšík, Novák - Rovenský, Stanzel, vylúčení: 4:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 1853 divákov

Hlasy po zápase:

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Som rád, že sme vyhrali, no spokojnosť je len s prvou a treťou tretinou. Vynikli obaja brankári, v našej defenzíve sme videli hluché miesta. Verím, že sa budeme zlepšovať."



Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Hráči si na dnešný zápas verili. Od momentu, keď sme vyrovnali, sme mali opticky navrch, no hokej sa nehrá na šance, ale na góly. Nepremenené gólové príležitosti nás poriadne mrzia, zborila nás psychika."



Od úvodu tretej tretiny Nitra zvýšila aktivitu a jej útočníci si pripravovali šancu za šancou. Popradčania pôsobili nesúrodým dojmom a Kostúr odolával aj so šťastím. V 52. min pri vylúčení Krotáka sa zdalo, že puk prešiel až za bránkovú čiaru, no arbitri sa rozhodli spornú situáciu nekonzultovať s videorozhodcom a hralo sa ďalej. Keď Lukáš Novák spálil aj nemožné, šťastena sa naplno od Nitry odvrátila. Na opačnej strane našiel Takáč krížnym pasom pred bránkou Fabiana a ten rozhodol o troch bodoch pre domáci Poprad.

MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Skalica 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)


Góly: 6. Hudec (Síkela), 12. Milovanovič, 13. Demel (Valášek), 28. Drevenák (Valášek, Demel), 30. Hudec (Kanko, Bajaník), 52. Síkela (Kropáč, Ďurkech) - 24. Vaškovič (Komínek, Stloukal). Rozhodovali: D. Konc, Orolin - Holienka, Sčensný, zmeny: od 32. min Cibuľa za Križana - od 13. min Lipovský za Romančíka, vylúčení: 3:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1003 divákov

Duel posledného tímu tabuľky s predposledným začali lepšie Žilinčania, ktorí od úvodu ovládli dianie na klzisku. Už v 6. minúte nabil Síkela Hudecovi a ten príklepom nedal Romančíkovi šancu na úspešný zákrok. Tlak domácich pokračoval a hostia nevedeli, kam skôr skočiť. V 13. minúte si slovinský obranca Jakob Milovanovič nakorčuľoval pred bránku Skalice a zvýšil na 2:0 pre Žilinu. Už o pár sekúnd neskôr prestrelil Romančíka v bránke Skalice Demel a tréner hostí Štefan Mega si zobral oddychový čas. Po ňom zamieril namiesto Romančíka do bránky Lipovský a do konca tretiny už neinkasoval.


Do druhej tretiny vstúpili hostia ako vymenení. V 24. minúte Komínek našiel Vaškoviča a bolo 1:3. Domáci postupne hru vyrovnali a začali sa znovu tlačiť do zakončenia. V 28. minúte sa kapitán Žiliny Drevenák dostal do úniku a rutinérsky ho premenil. Tlak "vlkov" pokračoval a o dve minúty neskôr Hudec svojím druhým gólom zvýšil vedenie Žiliny už na 5:1. V 32. minúte ostal po útoku hostí ležať na ľade žilinský brankár Križan a do brány zamieril Igor Cibuľa.

V tretej tretine tempo hry opadlo. Žilinčania kontrolovali priebeh, no hostia kontrovali rýchlymi protiútokmi. V rozmedzí troch minút trafili dvakrát konštrukciu Cibuľovej bránky a ak by sa im podarilo skórovať, mohol byť zápas ešte dramatický. V 52. minúte však Kropáč vymyslel skvelú prihrávku na Síkelu, ktorý si otvoril strelecké konto v drese Žiliny. Do konca zápasu už "vlci" hosťom nič vážnejšie nedovolili a po záverečnom hvizde si vychutnali návrat na deviate miesto tabuľky.

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, tréner Skalice: "Bol to dôležitý zápas pre oba tímy. Puky nám odskakovali, nevedeli sme si poriadne prihrať. V prvej tretine sme dostali tri góly a bolo po zápase. Do ostatných zápasov musíme dať podstatne viac srdiečka a bojovnosti."

Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "V prvom rade sa chcem znovu poďakovať divákom, pridalo to na našom výkone a bolo to vidieť. Chceli sme vyhrať a dostať sa v tabuľke pred Skalicu, čo sa nám podarilo. Ak by sme využili šance, tak výsledok mohol byť úplne iný. Verím, že sa týmto odrazíme k pozitívnym výsledkom v roku 2015."