Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice chcú pod Zoborom získať titul, Nitra vyrovnať sériu

Na snímke fanklub hokejistov HC Košice v hľadisku v piatom zápase finále play off Tipsport extraligy HC Košice - HK Nitra v Košiciach vo štvrtok 17. apríla 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Šiesty zápas finálovej série, ktorý je na programe v sobotu o 17.30 v Nitre, môže byť posledným extraligovým v sezóne 2013/14.

Košice 18. apríla (TASR) - Po štvrtkovom piatom finálovom stretnutí play off Tipsport extraligy sú bližšie k titulu hokejisti HC Košice. V súboji s Nitrou im po druhý raz v sérii v samostatných nájazdoch zariadil bod Peter Bartoš. Pod Zobor cestujú Košičania s úmyslom získať svoj siedmy titul, Nitrania sa naopak chcú vrátiť späť do Steel arény.

"Mal som dve tutové šance, ale brankár chytal vynikajúco a bolo to o jednej chybe. Stav bol 1:1 a zápas na vážkach, no mali sme tam šance. Keď som išiel na druhý nájazd, tak Jirko Bicek mi na striedačke poradil, aby som mieril medzi betóny. Rozmýšľal som totiž, že čo spravím, už som bol vystrieľaný a jeho rada bola pre mňa vykúpením. Jirko má superasistenciu pri rozhodujúcom góle," zažartoval Bartoš.

Toho tešil i fakt, že "oceliarov" povzbudzovala vypredaná Steel aréna. Podľa jeho slov im fanúšikovia vlievali dostatok síl. "Na konci sme už nemali sily, ale fanúšikovia boli fantastickí. Vtedy to je dôležité, sú šiesty hráč a človek si uvedomí, že musíme zabrať, pretože ľudia sú fantastickí. Ideme si oddýchnuť, trošku sa poradujeme, no príde nový deň a šiesty zápas," zamyslel sa kapitán košického družstva, ktorý prevzal "Céčko" od zraneného Martina Štrbáka. "Sme radi, že mu je lepšie. On by chcel aj hrať, ale je to veľmi nebezpečné zranenie. Tým, že bol v kabíne, tak to bol pre nás veľký prínos, jeho rady pred zápasom a cez prestávky," povedal Bartoš na adresu Štrbáka.
Na snímke vľavo útočník Jiří Bicek (Košice), vpravo obranca Tomáš Nádašdi (Nitra) v piatom zápase finále play off Tipsport extraligy HC Košice - HK Nitra v Košiciach vo štvrtok 17. apríla 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Zverenci Antona Tomka by boli najradšej, ak by sa už v sobotu vracali z Nitry s majstrovským titulom a radostnou atmosférou v autobuse. "Bolo by to nádherné a krásne. Ideme tam s pokorou, jeden zápas sme vyhrali, jeden prehrali. Naše sebavedomie ide hore, ale treba to držať na lajne pokory a trochu vyššie. Teda nebáť sa, mať však rešpekt. Ak budeme drieť ako v poslednom zápase, tak sa dostaví aj výsledok," naznačil možný recept na úspech Spilar a pokračoval: "Hráme pre divákov, pre Martina Štrbáka, pre nás všetkých, aby sme získali titul a verím, že urobíme všetko preto už v sobotu."

Košičania boli blízko k víťazstvu už po premenenom samostatnom nájazde Gabriela Spilara. Útočník Nitry Richard Lelkeš bol v nezávideniahodnej pozícii, keďže pre zachovanie šance na víťazstvo musel svoj nájazd premeniť. Ten zvládol rutinérsky, no napokon bol jediný z hráčov hostí, kto v samostatných nájazdoch prekonal Staňu. "Do toho nájazdu som išiel s istotou. Od začiatku nájazdov som vedel, čo chcem spraviť a aj mi to vyšlo. Myslel som si, že pôjdem aj na ďalší nájazd, no nestalo sa," poznamenal pre TASR Lelkeš.

Po stretnutí neskrýval sklamanie, no zároveň si zachoval i nadhľad. "Samostatné nájazdy nám príliš nejdú. Na budúci rok by to mohli zrušiť, nech sa radšej hrá na víťazný gól v predĺžení," uviedol. Narážal tým na nelichotivú bilanciu Nitry v samostatných nájazdoch počas sezóny, ale aj na fakt, že všetky tri víťazstvá vo finálovej sérii dosiahli Košičania až po riadnom hracom čase. "Aj pred šiestym zápasom si veríme. Košičania nás zatiaľ porazili iba po riadnom hracom čase. Na psychiku to nie je veľmi dobre, no vieme, že doma musíme vyhrať. Pred vlastným publikom sa nám hrá inak ako vonku. Doma nám to viac vyhovuje a ak budeme hrať svoju hru, tak budeme úspešní," dodal Lelkeš.
Na snímke vpravo brankár Košíc Rastislav Staňa vyráža rozhodujúci samostatný nájazd obrancu Nitry Tomáša Nádašdiho (vľavo) v piatom zápase finále play off Tipsport extraligy HC Košice - HK Nitra v Košiciach vo štvrtok 17. apríla 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Šiesty zápas finálovej série, ktorý je na programe v sobotu o 17.30 v Nitre, môže byť posledným extraligovým v sezóne 2013/14. Nitrania sú však odhodlaní spraviť všetko pre to, aby sa o majstrovi rozhodlo až v siedmom zápase. "Košičania nad nami v riadnom hracom čase ešte nevyhrali, no vyhrávajú v sérii. Myslím si, že v sobotu sa budú viac sústrediť na obranu. Verím, že ten zápas vyhráme a vrátime sa ešte do Košíc," povedal útočník Nitry Richard Mráz.