Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

V baráži Fed cupu sa na úvod postaví Čepelová proti Wozniakovej

Slovenská tenistka Jana Čepelová Foto: TASR/AP

V druhom singli si na tvrdom povrchu Latex-ite v Quebecu zmerajú sily kanadská jednotka Eugenie Bouchardová a slovenská dvojka Kristína Kučová.

Quebec 18. apríla (TASR) - Kanadská dvojka Alexandra Wozniaková a slovenská jednotka Jana Čepelová nastúpia v sobotu o 21.00 SEČ proti sebe v úvodnej dvojhre barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine tenisového Pohára federácie. V druhom singli si na tvrdom povrchu Latex-ite v Quebecu zmerajú sily kanadská jednotka Eugenie Bouchardová a slovenská dvojka Kristína Kučová, ktorá dostala prednosť pred Annou Karolínou Schmiedlovou. Rozhodol o tom piatkový žreb.


Oklieštený slovenský tím

Nedeľňajší program otvorí v priestoroch Laval University o 19.0O SEČ súboj tímových jednotiek Bouchardovej a Čepelovej, následne si skrížia rakety Wozniaková s Kučovou. V záverečnej štvorhre by za Kanadu mali nastúpiť Sharon Fichmanová s Gabrielou Dabrowskou, slovenský kapitán Matej Lipták nominoval pár Čepelová, Janette Husárová. Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej.

Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open Regular Duty. Hlavnou rozhodkyňou bude Austrálčanka Donna Kelsová, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Američan Jake Garner a Britka Fiona Edwardsová. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.


Kučovú nominácia prekvapila

Kučová nečakala, že ju kapitán Lipták postaví do úvodných dvojhier. "Prekvapilo ma, že v sobotu nastúpim ja. Zrejme zavážilo to, že Kája Schmiedlová v juniorskom veku s Bouchardovou dvakrát prehrala a mňa Kanaďanka nebude až tak poznať. Kapitán mi hovoril, že jej to môžem viac meniť, budem sa snažiť využívať slajzy a kraťasy. Urobím maximum pre úspešný výsledok. Bouchardová hrá dosť v kurte a ak chcem uspieť, musím sa dobre hýbať. Dôležité bude aj dobre returnovať," povedala pre TASR víťazka juniorky na US Open z roku 2007.

Kristína Kučová
Foto: TASR/AP
.

Kapitán a baby mi poradia

Čepelová sa teší na úlohu líderky tímu. "Som rada, že som vo Fed Cupe prvýkrát slovenskou tímovou jednotkou. Máme dobrý tím, v ktorom vládne veľmi dobrá atmosféra, zažívame spolu veľa zábavy. Nezáleží na tom, či v sobotu budem hrať prvá alebo druhá. Chcem sa plne sústrediť na svoju hru. Wozniakovú príliš nepoznám, nikdy som s ňou nehrala, no kapitán Maťo Lipták a ďalšie baby mi určite poradia, čo proti nej. Kanaďanky možno majú väčšie skúsenosti, ale urobíme všetko pre víťazstvo," povedala odchovankyňa košického tenisu pre oficiálnu fedcupovú stránku.

Alexandra Wozniaková
Foto: TASR/AP
.

Dva body z dvojhier

Podľa slovenského kapitána bude v Kanade potrebné získať minimálne dva body vo dvojhrách, jazýčkom na váhach môže byť štvorhra. "Som rád, že nám pomôže Janette Husárová, ktorá je výbornou deblistkou a mimoriadne skúsenou hráčkou. Štvorhra môže byť rozhodujúca. Pokiaľ ide o dvojhry, Janka Čepelová už v predchádzajúcich zápasoch vo Fed Cupe proti Srbke Bojane Jovanovskej či Češke Lucii Šafářovej ukázala, že vie hrať srdcom, je to bojovníčka. Na turnaji v Charlestone postúpila až do finále, čo bude pre ňu veľkou vzpruhou. Kanaďanky sa budú spoliehať na Bouchardovú, musíme si však dať pozor aj na Wozniakovú, ktorá má veľké skúsenosti z fedcupových zápasov. V minulosti bola v Top 20, vyhrala turnaj WTA a má potenciál," povedal Lipták ešte pred odletom slovenskej výpravy do zámoria.

Na snímke kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták
Foto: TASR/Martin Baumann
.

Slovenky tvrdým orieškom

Kanadský kapitán Sylvain Bruneau očakáva, že Slovenky budú napriek absencii troch opôr tvrdým orieškom. "Budú to ťažké a vyrovnané zápasy. Aj keď Slovenkám chýba Cibulková a ďalšie hráčky, stále je to silný tím. Mladé hráčky sa určite budú chcieť chopiť šance a využiť príležitosť. Nič nám nedajú zadarmo. Sme možno papierovými favoritmi, no rozhodne sa až na kurte," povedal Bruneau pre oficiálnu stránku Kanadskej tenisovej federácie.

Na snímke zľava Kristína Kučová, Janette Husárová, nehrajúci kapitán Matej Lipták, Jana Čepelová a Anna Karolína Schmiedlová
Foto: Teraz.sk/Facebook Jany Čepelovej
.
baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:
sobota 21.00 SEČ:
Dvojhry
Alexandra Wozniaková - Jana Čepelová
Eugenie Bouchardová - Kristína Kučová

nedeľa 19.00 SEČ:
Dvojhry
Bouchardová - Čepelová,
Wozniaková - Kučová
štvorhra
Sharon Fichmanová, Gabriela Dabrowska - Čepelová, Janette Husárová