Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Tenis

Fed Cup: Rybárikovej štart proti Švédsku otázny,Hantuchová chváli kurt

Z tlačovej konferencie pred barážovým stretnutím o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Slovensko - Švédsko v bratislavskom Národnom tenisovom centre 14. apríla 2015. Na snímke fedcupový tím Slovenska zľava: Jana Čepelová, Daniela Hantuchová, kapitán tímu Matej Lipták a Anna Karolína Schmiedlová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úvodné sobotňajšie dvojhry odštartujú o 14.00, v nedeľu od 13.00 sú na programe ďalšie dva single a záverečná štvorhra.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovenské tenistky odštartovali prípravu na víkendový barážový duel o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku bez Magdalény Rybárikovej. Aktuálna slovenská štvorka je na vyšetreniach v Nemecku, v prípade jej neúčasti by ju v tíme nahradila Kristína Schmiedlová.

"Magda má problémy s pätou a šľachou. Je u svojho lekára v Nemecku. Čakáme na jej vyjadrenie, v akom je stave. V prípade, ak by bolo zranenie vážnejšie, nahradí ju Kika Schmiedlová. Daniela Hantuchová trénuje už od pondelka. Kája Schmiedlová, ktorá v nedeľu získala v Katoviciach prvý titul na okruhu WTA, sa do prípravy zapojila v utorok. Janka Čepelová ešte trochu oddychovala, pretože po návrate z turnaja v Charlestone sa cítila unavená," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii kapitán slovenského tímu Matej Lipták.

Hantuchová, ktorá sa vracia do družstva do viac ako ročnej prestávke, si pochvaľuje antukový dvorec v bratislavskom NTC. "Dvorec je vynikajúci, včera i dnes sa mi hralo na ňom super. Verím, že v domácom prostredí uspejeme a udržíme sa v druhej svetovej skupine. Teší ma, že som opäť v tíme, už mi chýbala fedcupová atmosféra," povedala bývalá svetová päťka a víťazka prestížnej tímovej súťaže z Maspalomasu 2002.

Slovenky budú papierovými favoritkami, Švédky totiž pricestovali do Bratislavy bez zranenej jednotky Johanny Larssonovej. "Pre švédsky tím je to veľké oslabenie, Larssonová by bola možno schopná získať aj tri body. Napriek jej absencii však nemôžeme nič podceniť. Vo Fed Cupe sa nehrá na to, či sme na papieri favoritmi. Je to niečo úplne iné ako turnaje. Rozhodne sa až priamo na kurte. Verím, že dievčatá to zvládnu a získame potrebné tri body."

Lipták sa neobáva, že Anna Karolína Schmiedlová bude mať po triumfe na katovickom harde problémy s prechodom na antuku. "Pre Káju je antuká najobľúbenejším povrchom a myslím si, že si rýchlo zvykne na dvorec v NTC, ktorý je v perfektnom stave. V hale som takýto kvalitný antukový kurt vo fedcupových zápasoch ešte nevidel. Som rád, že proti Švédkam budem môcť počítať aj s Danielou, ktorá má bohaté skúsenosti a vo Fed Cupe sa vždy dokáže vybičovať k výborným výkonom."

Lipták sa musí zaobísť bez momentálne zranenej štvrťfinalistky Australian Open Dominiky Cibulkovej, ktorá sa v marci podrobila operácii výrastku na achilovke. Vo fedcupovej histórii pôjde o prvý vzájomný súboj. Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Denise Parnellová, v úlohe empajrových sa predstavia Francúzka Aurelie Tourteová a Chorvátka Tamara Vrhovecová.

Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort Clay Court. Úvodné sobotňajšie dvojhry odštartujú o 14.00, v nedeľu od 13.00 sú na programe ďalšie dva single a záverečná štvorhra. Slovenky začiatkom februára prehrali na antuke v Apeldoorne s domácimi Holanďankami 1:4 a musia bojovať o udržanie sa v druhej lige. Švédky podľahli doma na harde v Helsingborgu Švajčiarsku 1:3.