Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

AUSTRALIAN OPEN: Tsitsipas a Nadal sa stali prvými semifinalistami

Na snímke Stefanos Tsitsipas. Foto: TASR/AP

V pozícii 14. nasadeného hráča si osemfinálový premožiteľ Rogera Federera poradil v ďalšom kole aj s dvadsaťdvojkou podujatia Španielom Robertom Bautistom Agutom.

Melbourne 22. januára (TASR) - Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa stal prvým semifinalistom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V pozícii 14. nasadeného hráča si osemfinálový premožiteľ Rogera Federera poradil v ďalšom kole aj s dvadsaťdvojkou podujatia Španielom Robertom Bautistom Agutom 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2). Duel trval 3:19 h. V boji o finále sa predstaví proti dvojke podujatia Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý zdolal za 107 minút nenasadeného Američana Francesa Tiafoea 6:3, 6:4, 6:2.

Tsitsipas sa stal najmladším semifinalistom podujatia veľkej štvorky od roku 2007, keď Srb Novak Djokovič postúpil medzi elitné kvarteto na US Open. "Pripadám si ako v rozprávke. Od detstva som sníval o tom, že raz budem v grandslamovom semifinále a tvrdo som pracoval, aby som dosiahol túto métu. Teraz sa môj sen stal skutočnosťou," povedal 20-ročný Grék pre akreditované médiá.

Víťazstvo nad Federerom, dvojnásobným obhajcom titulu, mu dodalo veľa sebavedomia. "Bol to veľkolepý triumf. Tento výsledok išiel do sveta a upútal pozornosť tenisových fanúšikov. Dôležité bolo, aby som zostal koncentrovaný a dokázal, že víťazstvo nad Rogerom nebolo dielo náhody. Som šťastný, že sa mi to podarilo a že pokračujem v turnaji," dodal Tsitsipas, ktorého semifinálovým súperom bude víťaz súboja medzi druhým nasadeným Španielom Rafaelom Nadalom a Američanom Francesom Tiafoem.

Nadalova cesta do jeho 30. grandslamového semifinále bola jednoduchšia. V pozícii favorita začal podľa očakávania. Získal hneď prvé podanie súpera, v prvom sete Tiafoea k ničomu nepustil. V tom druhom Američan hrýzol viac, ale Nadal odvrátil oba brejky v štvrtom geme. V treťom sete už 21-ročnému Tiafoemu dochádzali sily, opäť začal strateným podaním a kopil nevynútené chyby. Celkovo ich vyprodukoval 34.

Iba traja tenisti v histórii sa predstavili medzi najlepšími štyrmi na grandslamoch viackrát ako Nadal - Roger Federer (34), Novak Djokovič (34) a Jimmy Connors (31).

"Postup vnímam veľmi emocionálne. V minulosti som mával na Australian Open zdravotné problémy, takže semifinálová účasť pre mňa znamená veľmi veľa a ďakujem všetkým za podporu," povedal po dueli v oficiálnom rozhovore Nadal. V nasledujúcom zápase ho čaká ďalší z nastupujúcej generácie hráčov Tsitsipas, ktorý v osemfinále vyradil Federera. "Bude to zaujímavé a uvidíme čo sa stane. Mladí tenisti však robia tento šport krásnym," dodal druhý muž svetového rebríčka.

Muži - dvojhra - štvrťfinále:

Stefanos Tsitsipas (14-Gr.) - Roberto Bautista Agut (22-Šp.) 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2)
Rafael Nadal (2-Šp.) - Frances Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, 6:2