Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

PREKVAPENIE SA NEKONALO: Serena Williamsová sfúkla Cibulkovú

Slovenská tenistka Dominika Cibulková (vpravo) a Američanka Serena Williamsová vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015. Foto: TASR/AP

V boji o postup do finále sa stretne s 19-ročnou krajankou Madison Keysovou, ktorá vyradila jej staršiu sestru Venus.

Melbourne 28. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vlaňajšia finalistka ako nasadená jedenástka prehrala s najvyššie nasadenou svetovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou za 65 minút hladko v dvoch setoch 2:6, 2:6. Ani v piatom vzájomnom zápase nenašla zbraň na päťnásobnú šampiónku z Melbourne Parku, ktorá skvele podávala i returnovala. Zahrala 31 winnerov vrátane 15 es. Vo štvrtkovom semifinále nastúpi v americkom derby proti Madison Keysovej.


Brilantný servis

Mladšia zo sestier Williamsových za v prvom geme akoby zahrievala, potom sa však rozohrala k skvelému výkonu. Získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Američanka brilantne servovala, po druhom podaní Cibulkovej neustále tlačila slovenskú jednotku do defenzívy a bola odolná aj v dlhých výmenách od základnej čiary. Na začiatku druhého dejstva sa Serena Williamsová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Cibulková mala vo štvrtom geme k dispozícii prvé dva brejkbaly v zápase, no Američanka opäť vytasila skvelé prvé podanie a získala štyri fiftíny za sebou. Za stavu 4:2 Slovenku opäť brejkla a v ôsmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Americká tenistka Serena Williamsová podáva vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti Slovenke Dominike Cibulkovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Serena veľké sústo

Cibulková priznala, že svetová jednotka bola v stredu príliš veľkým sústom. "Je ťažké hodnotiť takýto zápas, ale zároveň veľmi jasné. Serena mala od prvej do poslednej loptičky jasnú taktiku rozbombardovať ma na servise i na returne a to sa jej darilo. Je to hráčka, proti ktorej sa mi hrá strašne ťažko, ťažko sa mi číta jej servis, Vždy ma dostane pod tlak a potom sa neviem dostať k mojej hre. Snaží sa ukončovať výmeny po dvoch-troch loptách a aj keď zahrá niektorý úder slabší, chytím paniku, že teraz mám šancu a urobím zbytočnú chybu. V prechádzajúcich zápasoch som tlačila súperky, teraz ma tlačila ona a ja som bola v kúte. Budeme musieť s trénerom Maťom Liptákom niečo vylepšiť v mojej hre, aby som aj na Serenu našla odpoveď, no zdá sa mi to nemožné. Hovorím si niekedy, že hádam nebude hrať už večne," povedala v konferenčnom hovore so slovenskými médiami.

S celkovým vystúpením v Melbourne vyslovila Slovenka spokojnosť. "Krátko po zápase cítim frustráciu z prehry, znovu si však z Australian Open odnášam spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem. Som šťastná, kde sa teraz nachádzam, herne, mentálne i fyzicky. Rok som znovu začala výborne, postupom do štvrťfinále grandslamu. Bola som pod obrovským tlakom, každý mi hovoril, že obhajujem finále, no zvládla som to výborne. Beriem si z tohto turnaja veľké sebavedomie a chcem v tom pokračovať," dodala Cibulková, ktorá označila svoj štart v blížiacom sa dueli 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie na antuke v holandskom Apeldoorne (7.-8. februára) za otvorený. "Nechám si ešte pár dní na rozmyslenie, potom sa rozhodnem a dám vyhlásenie. Zatiaľ je to neutrálne."

Serena Williamsová bola po najlepšom výkone na turnaji spokojná. "Vedela som, že proti Dominike musím hrať od úvodných minút dobre a maximálne koncentrovane. Vlani tu hrala vo finále a v aréne Roda Lavera sa cíti veľmi dobre. Nevidela som zápas Venus proti Keysovej, plne som sa sústredila na moje štvrťfinále. Snažila som sa o to, aby výmeny boli čo najkratšie, aby som nezačala kašľať. Už sa teším na semifinále. Keysová je veľkou nádejou amerického tenisu a diváci sa môžu tešiť na zaujímavý zápas," povedala v prvom interview priamo na kurte.

Štart proti Holandsku otvorený

Štart slovenskej tenisovej jednotky Dominiky Cibulkovej v zápase 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie proti Holandsku (7.-8. februára na antuke v Apeldoorne) je otvorený.

"Nechám si ešte pár dní na rozmyslenie, potom sa rozhodnem a dám vyhlásenie. Zatiaľ je to neutrálne," povedala slovenská jednotka krátko po štvrťfinálovej prehre s Američankou Serenou Williamsovou na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Cibulková vlani v apríli rovnako ako Daniela Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou nenastúpila v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine proti Kanade. Slovenky prehrali na harde v Quebecu s najsilnejším domácim družstvom vo svojom strede s Eugenie Bouchardovou 1:3.



Slovenská tenistka Dominika Cibulková vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti Američanke Serene Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Slovenská tenistka Dominika Cibulková odvracia úder Američanky Sereny Williamsovej vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Serena Williamsová vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti Slovenke Dominike Cibulkovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Slovenská tenistka Dominika Cibulková odvracia úder Američanky Sereny Williamsovej vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP
.
Keysová vyradila Venus

Americká tenistka Madison Keysová sa stala treťou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo štvrťfinále si napriek zraneniu stehenného svalu poradila so svojou krajankou a nasadenou osemnástkou Venus Williamsovou v troch setoch 6:3, 4:6, 6:4 a dosiahla životný úspech. V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazke súboja medzi Slovenkou Dominikou Cibulkovou a Serenou Williamsovou.

Čaká ju Serena

Devätnásťročná Keysová nastúpila na svoje prvé grandslamové štvrťfinále bez rešpektu, skvele podávala i returnovala a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve ju však začal pobolievať stehenný sval a po dvoch stratách podania prehrávala 1:4. Následne požiadala o medical time out. Po návrate na dvorec síce vyrovnala na 4:4, no koncovka setu patrila staršej zo sestier Williamsových. V treťom sete mala bývalá svetová jednotka dvakrát brejk k dobru, Keysová však vždy kontrovala, od stavu 2:4 získala štyri gemy v rade a zabezpečila si účasť medzi elitným kvartetom. V novom vydaní ženského svetového rebríčka WTA bude prvýkrát figurovať v najlepšej dvadsiatke.

Keysová mala z víťazstva nad Venus Williamsovou veľkú radosť. "Byť v grandslamovom semifinále je super pocit. Vedela som, že ak chcem dnes uspieť, musím ísť do toho. Ani v druhom sete som v žiadnom prípade nemyslela na prehru. Počas turnaja ma viackrát pichlo v stehne, preto som si ho za stavu 1:4 nechala zabandážovať. V treťom sete som sa aj za stavu 2:4 snažila byť maximálne koncentrovaná. Nevnímala som, či je Venus unavená, nepozerala som sa na druhú stranu kurtu. Teším sa na semifinále, dúfam, že zranenie ma nebude limitovať," povedala Američanka v prvom interview priamo na kurte.

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Serena Williamsová (1-USA) - Dominika CIBULKOVÁ (11-SR) 6:2, 6:2

Madison Keysová (USA) - Venus Williamsová (18-USA) 6:3, 4:6, 6:4

Maria Šarapovová (2-Rus.) - Eugenie Bouchardová (7-Kan.) 6:3, 6:2,

Jekaterina Makarovová (10-Rus.) - Simona Halepová (3-Rum.) 6:4, 6:0

.

Americká tenistka Madison Keysová reaguje vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti svojej krajanke Venus Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Venus Williamsová odvracia úder svojej krajanky Madison Keysovej vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Lindsay Davenportová, trénerka americkej tenistky Madison Keysovej sleduje svoju zverenkyňu vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti krajanke Venus Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Madison Keysová počas ošetrenia vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti svojej krajanke Venus Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Madison Keysová počas ošetrenia vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti svojej krajanke Venus Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Madison Keysová reaguje vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti svojej krajanke Venus Williamsovej na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/


Americká tenistka Madison Keysová podáva proti svojej krajanke Venus Williamsovej vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Venus Williamsová reaguje po prehratej výmene proti svojej krajanke Madison Keysovej vo štvrťfinále ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne 28. januára 2015.
Foto: TASR/AP